Tudomány

Védett tigriseket is árulnak a kínai webáruházok

Szinte bármilyen állatot köztük védett és veszélyeztetett tigriseket és oroszlánokat is meg lehet venni kínai internetes áruházakban - írja tényfeltáró cikkében a sina.com hírportál.

Papagájokat, vörös pandát, mérges kígyókat, gorillát, tigriskölyköt meg lehet kapni a kínai online boltokban, de lényegében bármilyen kívánt állat megvásárolható. A kínaiul beszélők számára ráadásul nem is nehéz védett állatokat áruló boltokra bukkanni, a keresőbe beírt egyszerű kulcsszavak is valós találatokat eredményeznek.

Fehértigris-kölykök érkeztek

A sina.com írása szerint egy-egy veszélyeztetettebb, vagyis a feketepiacon nehezebben beszerezhető állat ára a 100 ezer jüant (3,7 millió forint) is meghaladhatja. Egy vörös panda ára például 150 ezer jüan (5,5 millió forint), egy makákóé 6 ezer jüan (220 ezer forint) körül alakul.

A boltokból több tucat van, de a ritka példányokat eladásra kínálók a kínai közösségi oldalakon is megtalálhatók. Az egyik csevegőprogram üzenőfalán például jelenleg fehértigris-kölykök jelentik a fő szenzációt, áruk ugyanakkor igen borsos, a 200 ezer jüant (7,4 millió forint) közelíti.

Több állatbarátra lenne szükség

Az érdeklődőknek azonban gyakran nem is kell internetes böngészéssel tölteni az idejüket, számos ritka állat a nagyvárosok kisállatpiacain is beszerezhető. A kelet-kínai Sanghajban például mintegy tucat található ezekből, ahol sok száz féle hal, bogár, egzotikus madár, kis- és nagytestű rágcsáló, kígyó, majom, de akár aligátor vagy krokodilbébi is megtalálható.

Kína 1981-ben csatlakozott a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményhez (CITES), az országban tilos ezen állatok kereskedelme, a jogszabályok betartását ugyanakkor nagyon ritkán ellenőrzik. A helyi kormányok ugyan elszórva hirdetnek kampányokat, amelyek keretében lecsapnak a veszélyeztetett, illetve egzotikus állatokat illegálisan árulókra, jelentős eredménnyel azonban ezek sem járnak. Az illegális kereskedelem elleni hatékonyabb fellépéshez több nem-kormányzati szervezetre és az állatok védelmét segítő állatbarát-szövetségre lenne szükség – hangoztatják gyakran a kritikusok.

Ajánlott videó