Tudomány

Üresen állnak az atomerőművek Ukrajnában

Janukovics felvette a nyúlcipőt, a titkosrendőrök azonnal elhagyták az eddig őrzött erőműveket.

Hivatalosan is lemondott, majd elmenekült Viktor Janukovics egykori államfő Ukrajnából. A BBC értesülései szerint “békés állampolgárok tömeges meggyilkolása” miatt üldözik, azt azonban nem tudni, merre bujkál.

Az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ is elismeri az új ukrán hatalmat, ideiglenesen Olekszandr Turcsinov házelnök látja el az államfői feladatokat. Oroszország hazaárulónak nevezte a lemondott államfőt, a kínai hírszerzés szerint az is elképzelhető, hogy államcsíny történt. További részletek a hir24 összefoglalójában.

Ukrajna áramszükséglete közel felét atomenergiából fedezeik, az összesen négy erőmű 15 reaktorblokkból áll. Ezek teljes beépített kapacitása 13,82 gigawatt, az irányítás és ügyintézés a központban, Kijevben található. A zavargások előtt Janukovics elnök saját embereiből megerősített szolgálatot rendelt el az erőművek zavartalan üzemeltetése végett.

a dél-ukrán atomerőmű (NPP)

Az ukrán titkosszolgálat új igazgatója nem rég arról számolt be a parlamentben, hogy Janukovics titkosrendőrei pánikszerűen elmenekültek az elnök „távozása” után, és emiatt őrizetlenül maradtak az ukrajnai atomerőművek. A zavargások ugyan csillapodni látszanak, de még így is magas nemzetbiztonsági kockázata van az üresen hagyott atomerőműveknek.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Vizet bont és hidrogént termel a műlevél

Az EB kivezetné a rezsicsökkentést

Ajánlott videó

Olvasói sztorik