Tudomány

Részeg apának beteg gyereke lesz

Nem csak a leendő anyának kell tartózkodnia az alkoholtól, egy ittas férfi által nemzett gyermek is nagyon komoly rendellenességekkel jöhet világra.

A terhes nő alkoholfogyasztásának kockázatai régóta ismertek. Ez az úgynevezett magzati alkohol szindróma, ami komoly következményekkel járhat. A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden anyag hatásának, vagyis nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak a szervezetébe, hanem az alkohol, a drog vagy a nikotin is. Magyarországon évente legalább 300 gyermek jön a világra magzati alkohol szindróma tüneteivel – írja a webbeteg.hu.

Az alkoholfogyasztás károsan befolyásolhatja a magzat növekedését, de legfontosabb hatását az idegsejtekre fejti ki, súlyos idegrendszeri károkat okoz. Az ilyen gyerekek már születésükkor jellegzetes arcformával rendelkeznek, nagyon gyakran súlyuk átlag alatti, súlyos esetben a fej és a végtagok remegése is megfigyelhető. Később a baba mozgásfejlődése elmarad az átlagostól és beszélni is jóval később tanul meg.

Ingerlékenység, türelmetlenség, nyugtalanság, iskoláskorban pedig a tanulási zavarok kerülnek előtérbe. A magzati alkohol szindrómával születő gyermekek mindössze egyötöde képes normál tanrendű iskolában befejezni tanulmányait. A legsúlyosabb esetekben súlyos fokú mentális retardáció alakul ki, ezek a gyerekek gyakran látás- és hallássérültek is, és nem ritkán intézetben nevelkednek.

Ezt a csodát egy részeg együttlét pokollá változtathatja:

Egy új kutatás most arra világított rá, hogy nem csak az anya alkoholfogyasztása lehet felelős ezért a szörnyű állapotért. Az apákat is ideje elszámoltatni. A tudósok hím egereket osztottak két kontrollcsoportba, az egyikkel alkoholt itattak, a másikkal sóoldatot. Ezután összeengedték őket nőstényekkel, hogy párosodjanak. A sóoldatot vedelő apák utódai teljesen normálisak voltak, míg a részeg egerek kölykei nagy számban idegrendszeri és egyéb károsodásokkal jöttek világra.

A szakemberek úgy vélik, az alkohol befolyásolja a spermiumok azon génjeit, amelyek a normális magzati fejlődésért felelősek. Magyarul nemcsak a nőknek, de a férfiaknak is hatalmas felelősség nyugszik a vállukon, ezek szerint már a gyermek fogantatása előtt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik