Élet-Stílus

Lombikprogram: olyanoknál is alkalmazzák, akiken nem kellene

A módszert manapság túlságosan gyakran alkalmazzák, amivel felesleges kockázatnak teszik ki a leendő anyákat.

A mesterséges megtermékenyítést (in vitro fertilization – IVF) a nyolcvanas évek elején fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy a petevezető-problémákkal küzdő nőknek, illetve a súlyosan infertilis férfiaknak segítsenek a gyermekvállalásban. Az elmúlt harminc évben közel hárommillió kisbaba született világszerte ezzel a technológiával, ám a legújabb kutatási eredmények szerint az IVF alkalmazását túlzásba viszik és olyan pároknál is alkalmazzák, akiknél erre tulajdonképpen nincs semmi szükség.

Dr. Esme I. Kamphuis, a University of Amsterdam szakértője, egy most megjelent tanulmány vezető szerzője szerint az IVF olyan rutineljárássá vált, melyet szinte válogatás nélkül alkalmaznak, még “megmagyarázhatatlan” meddőségi problémák kezelésére is. Az USA-ban például 10 év alatt 60 000-rel nőtt az IVF-eljárások száma, míg az eljárás alkalmazása petevezető-problémákkal küzdőknél majdnem 10 százalékkal csökkent.

“A jelenlegi kutatásból kiderült, hogy azoknál a pároknál, akiknek semmilyen szervi magyarázatot nem találtak a meddőségre, rövid időn belül természetes úton is létrejött a terhesség, anélkül, hogy valóban szükség lett volna a mesterséges megtermékenyítésre. 500 holland párt vizsgáltunk, akiknek 2 éven keresztül nem sikerült a fogantatás. A harmadik évben azonban a párok 60 százaléka várandós lett, mindenféle külső beavatkozás nélkül” – mondta dr. Kamphuis. “Úgy tűnik tehát, ez a várakozási idő egyáltalán nem kellene, hogy gondot okozzon.”

Szeretné tudni, hogy az eljárás miért kockázatos? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik