Tudomány

Alig gyorsul a kínai internet

Az előző évihez képest jelentős gyorsulást mutat, de még így is csak a 98. a nemzetközi összehasonlításban az internetes adatátvitel Kínában.

A kelet-ázsiai országban tavaly átlagosan 3,45 Mbps (megabit per másodperc) volt az internetkapcsolat sebessége. Ez a Forbes magazin által korábban 8,6 Mbps-re becsült amerikai átlagértéknek a felét sem éri el, s jelentősen elmarad a hongkongi 9,3 Mbps vagy a japán 11,6 Mbps átlagtól. (A világ leggyorsabb netje a dél-koreai, átlagosan 14,2 Mbps sebességű).

Kínában a keleti Sanghaj városában leggyorsabb a kapcsolat, 5,4 Mbps értékkel. A főváros, Peking 4,17 Mbps-sel szintén a nemzeti átlagon felül teljesít, a leglassúbb az adatáramlás a nyugati tartományokban, Csinghajban például 2,6 Mbps, ez az ország legalacsonyabb értéke.

Bár a 3,45-ös átlag világösszehasonlításban a 98. helyet jelenti, s a térségbeli fejlődő országokkal – így Vietnammal, Malajziával és Thaifölddel – helyezi egy sorba Kínát, az adatátvitel az előző évhez képest jelentős mértékben, 11 százalékkal gyorsult. A kormány egy korábban bejelentett terve szerint a legnagyobb városokban az évtized közepére 20 Mbps, vidéken pedig legalább 4 Mpbs adatsebességet tervez biztosítani.

A gyorsaság pedig egyre többeknek fontos: a kínai internetes információs központ (CNNIC) adatai szerint a kelet-ázsiai ország internetezőinek száma a 618 milliót is meghaladta december végén, fél év alatt csaknem 5 százalékot bővülve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!