Tudomány

Akár kétnemű is lehet már a Facebookon

Mostantól nem kell férfinak vagy nőnek lenni: a közösségi portál mintegy ötven egyéb lehetőséget ajánl fel a felhasználók nemi identitásának leírására.

Ezentúl választható többek között az androgün, a kétnemű (bi-gender), az intersex, a transzszexuális és a “nemi identitások között mozgó” (gender fluid) kategória is.

Az újítást csütörtökön vezetik be, először csak az Egyesült Államok 159 millió havi felhasználója körében. Globális kiterjesztésére az után kerülhet sor, hogy a Facebook aktivistákkal egyeztet a különböző nyelveken megfelelő kifejezésekről.

Az angol nyelvű verzióban ezután háromféle névmást lehet választani a megszólításra: him, her vagy them (utóbbit akkor használják az angolban, amikor nem lehet tudni az illető nemét).

“Sok olyan ember lesz, akinek ez semmit sem jelent, de néhánynak a világot” – fogalmazott Brielle Harrison, a Facebook egyik közreműködő szoftvermérnöke, aki jelenleg éppen nemátalakítási műtéteken megy át: férfiból nővé operáltatja magát. Mint mondta, ezentúl nő (female) helyett transznő (transwoman) lesz feltüntetve a Facebook-profilján.

A lépésnek természetesen vannak kritikusai is. Jeff Johnston, a Focus on the Family (Fókusz a családon) nevű befolyásos országos vallási szervezet elemzője például úgy fogalmazott: “Természetesen a Facebooknak jogában áll úgy menedzselni rendkívül népszerű oldalát, ahogy jónak látja, de a lényeg mégiscsak ez: lehetetlen tagadni a biológiai realitást, hogy az emberiség két félre oszlik: férfiakra és nőkre.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!