Tudomány

A hónalj lesz az új személyi?

Sikerült végre digitalizálni, amit a kutyák már évezredek óta tudnak: a testszag szerinti azonosítást.

A Madridi Műszaki Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett technika segítségével 85 százalékos pontossággal lehet egy embert pusztán a testszaga alapján beazonosítani. A tudósok szerint kutatási eredményeiknek köszönhetően teljesen átalakulhat például a reptéri átvilágítás folyamata.

Bármennyire furcsán hangzik, még igazuk is lehet. Okfejtésük szerint bár az ujjlenyomat és az írisz-szkennelés pontosabb eredményeket garantál, maga a mintavétel sokkal megalázóbb. Ezzel szemben a feltűnés nélkül működő arcfelismerő programok egyelőre kevésbé pontosak a most alkotott szagdetektornál.

A tudósok által elképzelt jövőben elég lenne áthaladni egyetlen kapun, amely egyrészről szag alapján azonosítana minket, másrészről szintén szag alapján azonosítana bármilyen veszélyes anyagot, amit nem vihetünk fel a repülő fedélzetére. A végső kényelem érdekében össze lehetne építeni a fémdetektorral.

Persze egy ilyen rendszer működéséhez először mindenkinek szagmintát kellene adnia, ami viszont már egyáltalán nem hangzik olyan jól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik