Tudomány

Most is lehet víz a Marson

A marsi felderítő űrszonda (MRO/Mars Reconnaissance Orbiter) olyan nyomokra bukkant, amelyek arra utalnak, hogy még mai is létezhet víz a vörös bolygón - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az űrszonda “fekete, ujjhoz hasonló jeleket” észlelt, amelyek néhány marsi lejtőn haladnak lefelé, amikor a hőmérséklet emelkedik, és a szonda ugyanezeken a lejtőkön érzékelte az évszakoknak megfelelő változásokat a vasásványokban. A jelenség egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy fagyálló, vasásványt – mint például ferro-szulfátot – tartalmazó sós víz folyik szezonálisan a Mars egyes részen – olvasható a NASA közleményében.

A kutatók visszatérő lejtővonalnak (recurring slope lineae, RSL) nevezik ezeket a fekete folyásokat, amelyekből eddig 13-at találtak a vörös bolygó felszínén,

“Még nem vagyunk teljesen bizonyosak a víz létezésében az RSL-ekben, ámbár abban sem vagyunk bizonyosak, hogy ez a folyamat lejátszódhat víz jelenléte nélkül” – közölte Lujendra Ojha, a kutatásról a Geophysical Research Letters és az Icarus című folyóiratokban közzétett jelentések vezető szerzője.

Bár a kutatócsoport nem találta víz vagy a só jelenlétének semmilyen színképelemzéses nyomát, a legtöbb RSL-helyen megtaláltak a vastartalmú ásványok konzisztens színképelemzéses jeleit.

Hasonlóan az RSL-ekhez, a színképelemzéses jelek erőssége évszakonként változó. Amikor melegebb van, erősebbek, és kevésbé jelentősek, amikor hidegebb van – magyarázta Ojha.

A kutatók összehasonlították új megfigyeléseiket a korábbi évek felvételeivel, és kimutatták, hogy egyes években az RSL jelenléte sokkal gazdagabb, mint más években.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik