Tudomány

Több katona nem vérzik el a harctéren?

Olyan, mint egy fecskendő, és állítólag számtalan életet menthet meg: az új találmány nagyon gyorsan elállítja a vénás vérzést.

A lőtt sebek ellátása ma is nagyon nehéz feladat a harctereken, főleg, ha a golyó felszakított egy artériát. Ilyenkor az orvosnak nincs más lehetősége, mint gézt tömni az olykor 5 centiméter mély sebbe, majd leszorítani. Ha nem sikerül, kezdi elölről… Amellett, hogy nagyon fájdalmas és brutális beavatkozásról van szó, a gyorsaság is létfontosságú: a sebesült percek alatt elvérezhet.

John Steinbaugh Irakban és Afganisztánban szolgált orvosként, tapasztalatai szerint a vérzés a vezető halálok a csatatereken. Súlyosabb esetben a géz nem megoldás. Leszerelése után Steinbaugh csatlakozott egy RevMedx nevű céghez, amelyben veteránok, tudósok és mérnökök dolgoznak a vérzéscsillapítás hatékony módjának kidolgozásán. Most úgy tűnik, sikert értek el.

Az XStatnak elnevezett fejlesztés valójában egy 30 milliméter átmérőjű fecskendő, tele egy centis szivacskorongokkal. Az eszköz hatékonyan és “humánusan” juttatja a sebbe a szivacsdarabkákat. A fapépből készült szivacs nedvesség hatására gyorsan és nagy mértékben tágul, a korongok gyakorlatilag eltömik a sebet. Ezen túl véralvadást segítő anyaggal vonták be őket, de a darabkákon különleges címkét is elhelyeztek. Ezeknek köszönhetően a szivacs kimutatható a röntgenfelvételeken, így elkerülhető, hogy a szervezetben maradjon.

Állatkísérletek eddig bizonyították, hogy az eszköz 15 másodpercen belül eltömi a sebet, és elég nyomást biztosít az artériás vérzés elállításához is. Mire a kötést ráteszik a sebre, a vérzés már el is állt – mondta Steinbaugh. Az XStat jelenleg 100 dollárba kerül, de fejlesztői szerint a tömeggyártás beindulásával ez az összeg jelentősen csökkenthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik