Tudomány
páncélozott harcjármű (páncélozott harcjármű)

Elhallgattak a fegyverek karácsonykor

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 12. 26. 10:00

Hólepte fenyőt álltak körül eltévedt magyar bakák a galíciai erdőben. Karácsonyi dalokat énekeltek. Az oroszok nem lőttek, csatlakoztak az ünnephez.

Korábban a témában:

Az első világháborúban a kiegyenlített erőviszonyok már 1914 végére több frontszakasz megmerevedéséhez vezettek, a katonák a lövészárkokból néztek egymással farkasszemet. A harctereken addig soha nem látott pusztítást hozott a géppuska megjelenése, az aknavetők és a harci gáz bevetése. Ennek ellenére a katonákban élt még az emberség, a lovagiasság, ami karácsonykor még inkább felszínre került.

Először lőttek, aztán ünnepeltek

Az Osztrák-Magyar Monarchia magyar területeire német hatásként terjedt el a karácsonyfa-állítás szokása: a férfiak a laktanyákban ismerték meg, míg az asszonyok például cselédként találkoztak vele nagypolgári, nemesi házaknál. A nagy háború alatt visz magyarok egy része még nem ismerte a karácsonyfát, voltak akik a lövészárkokban találkoztak vele először.

A honvédek sokszor hólepte, élő fenyőkre helyeztek gyertyát – a legtöbbször rézhüvelybe olajat töltöttek, ebbe állítottak kanócot -, és azt körülállva karácsonyi dalokat énekelve ünnepeltek. Így volt ez a Gyimesi-szorosban is, ahol a meglepett oroszok először rálőttek a front közelében ünneplő magyarokra, akik viszonozták a tüzet, de nem hagyták el a fát. Az oroszok erre egyre közelebb jöttek, míg végül félretették a fegyvert, együtt ettek, cigarettával, dohánnyal kínálta egymást a két „ellenség”.

Elvarázsolta az oroszokat

Hasonló esetet jegyeztek fel Galíciában és számos helyszínen az olasz fronton is: a fa mellett ünneplő magyarokhoz oroszok, olaszok csatlakoztak az ünnep perceire. Ugyancsak Galíciából származik a történet, miszerint karácsony napján eltévedt egy magyar felderítőcsapat. Parancsnokuk, egy fiatal zászlós elővett a zsebéből egy gyertyát, kettétörte, majd felerősítette egy fenyőfára. Körbeállva a fát két gyertya fényénél karácsonyi dalokat kezdtek énekelni.

Felfedezte őket egy orosz osztag, de az emelkedett helyzet őket is magával ragadta. Nem támadtak, hanem csatlakoztak a magyarokhoz. Egy bunyevác származású honvéd segítségével beszélgettek, megajándékozták egymást dohánnyal, némi élelemmel, majd az oroszok útba igazították a magyarokat, és visszatértek ők is az állásaikba.

Az orosz katonák hozzáállását azért is érdemes kiemelni, mert a keleti és nyugati keresztény naptár közti eltérés miatt ők jóval később ünnepelték a karácsonyt, és akkoriban a faállítás is igencsak idegen volt számukra. Az ünnepi légkör azonban rájuk is komoly hatással volt: egy szál gyertya, a sapkájukat a kezükben fogva éneklő katonák látványa, a karácsonyi dalok hangulata őket is mélyen megérintette.

Piknikhangulat a harctéren

Az egyik legnagyobb „spontán barátkozás” a nyugati hadszíntéren történt 1914-ben, ahol több százezer brit, belga, francia és német katona nézett egymással farkasszemet a lövészárkokból. Karácsony és újév között fegyvernyugvás volt, ami azt jelenti, hogy bár hivatalos fegyverszünetet nem kötöttek, de egyik fél sem folytatott harci cselekményt. Szenteste a németek feldíszítették a lövészárkokat, karácsonyfát állítottak és énekeltek.

A néhány tíz vagy száz méterre lapuló „ellenséget” annyira megigézte az este hangulata, hogy másnap reggel fegyvertelen, érdeklődő angolok jelentek meg a német állások előtt. Lassan-lassan a németek is elhagyták a lövészárkaikat, csatlakoztak a franciák és a belgák is. A vezérkar egyik oldalon sem tett semmit. A katonák harmonikával múlatták az időt, vendégül látták egymást ételre, italra, dohányra, sőt még egy focilabda is előkerült és a háború kellős közepén a szambenálló felek barátságos futball mérkőzéseket játszottak.

Végül a német hadvezetés elégelte meg az „összeurópai pikniket”, és a katonákat visszaparancsolta a lövészárkokban: Berlinben attól féltek, ha tovább engedik a barátkozást, a katonák később nem lesznek hajlandók egymásra lőni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.