Tudomány

Ez a világ legnépszerűbb munkahelyi időtöltése (x)

A böngészőből futtatható, teljesen ingyenes Farmerama felhasználóinak a száma nemrég átlépte az 50 milliót.

Mindjárt megyek, csak még szüretelek egy kis szőlőt. Pár hónappal ezelőtt ez volt az utolsó mondat, amit egy irodában hallhatott az ember, most pedig nagy eséllyel nincs olyan cég, ahol ne lenne legalább egy vagy két elszánt farmer. Kinevetjük őket, a fejünket fogjuk, mikor bekapcsolva marad a hangszórójuk, és átszűrődik hozzánk a baromfiudvar zaja, de bármennyire is tiltjuk magunkat az efféle időtöltéstől, a lelkünk mélyén szeretnénk megtudni, miért ilyen jó játékok ezek valójában.

A gazdálkodós címek mind egyetlen receptre épülnek. Kapunk egy online birtokot, ahol termelhetünk növényeket és tenyészthetünk állatokat, a nagy szüret után kapott pénzen pedig visszaforgatva a gazdaságunkba további újdonságokat vásárolhatunk. A lényeg, hogy virágozzon az üzlet, és dagadjon a pénztárca, sikert pedig csak úgy lehet elérni, ha minden nap rászánunk néhány percet a kert gondozására. Nem kell azonban megijedni a kötelességtől, ha az ember egyszer ráérez a játék ízére, akkor alig várja, hogy visszamenjen a birtokra, és folytassa a munkát, hiszen nincs is annál jobb dolog, ha látjuk szárnyalni azt, amire a szabadidőnket áldozzuk.

Egy üres telek, aztán jöhet a tyúkól

A Farmerama teljes magyar nyelvű felülettel és súgóval várja a játékosokat, egy rövid regisztráció után pedig már indulnak is a kalandok, nem kell letölteni vagy telepíteni, mindent a böngészőn belül csinálunk. Egy üres telekkel indulunk, csak az épületek állnak, mi pedig egy szerkesztő segítségével kijelölhetjük, hogy hol szeretnénk szántóföldet látni és hol húzzuk fel a tyúkólat, a nyúltenyészetet, a kacsaúsztatót vagy a lovardát.

A folyamat ezután rendkívül egyszerű, a magokat először el kell vetni, meg kell öntözni, esetleg trágyázni, utána megvárni, amíg kinőnek, majd learatni őket, és bezsebelni a vevőktől kapott pénzt. A terményből csináltathatunk tápot is, amivel az állatokat tudjuk etetni, a kezdetben viszont mindenből csak néhány darabunk van, és ahogy lendül fel a karrierünk, annál több zöldség, állat és fa lesz elérhető a repertoárunkban.

Nincs mese, teljesíteni kell

Az izgalmakat azonban nem a termelés adja, hiszen az alapvetően kötelesség, amitől igazán pörgős lesz a játék, azok a megbízások. Mindig érkezik valami kérés, a gazdakörbe ellátogatva folyamatosan kapunk feladatokat, melyek során vagy időre kell teljesítenünk valami termelést, vagy egy nagykereskedőt kell kiszolgálnunk rengeteg mindennel. A teljesítésért pénz, dekorációs jutalomtárgy, illetve tapasztalatpont jár, melyeket gyűjtve egyre fentebb és fentebb kapaszkodhatunk a ranglétrán.

A játék nem csak kicsiny udvarunk menedzseléséből áll, a városba ellátogatva rengeteg érdekes dolgot találhatunk. Itt lehet megvenni a munkához szükséges magokat, ólakat és palántákat, de tudunk még különböző dekorációs tárgyakat vásárolni, sőt a piacon saját terményeinket is eladhatjuk, az általunk kitalált áron. S ha éppen nem kell semmivel sem foglalatoskodnunk, akkor élhetünk közösségi életet, az idegenforgalmi irodába ellátogatva lehet képeslapot és ajándékot küldeni, de lefényképezhetjük a farmunkat is, amit aztán megoszthatunk bárkivel, szerte a világhálón.

A Farmerama egy szórakoztató és kihívásokkal teli játék, az állatok nagyon viccesek benne, a legjobb pedig, hogy bárhonnan játszhatunk, üljünk akár az irodában vagy otthon, csak be kell pötyögni a címet, és már indulhat is a móka!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik