Tudomány

Forró és száraz lesz a nyarunk

Meteorológiai modellek szerint az idei tavasz és a nyár is az átlagosnál melegebb lesz. Kevesebb lesz a csapadék is, aszályra számíthatunk.

Az időjárási előrejelzések csak néhány napra előre szolgálnak megbízható adatokkal. Minél távolabbi időpontról van szó, az előrejelzés beválására annál kevesebb az esély, tíz napnál tovább pedig nem is érdemes gondolkodni. Vannak azonban modellek, amelyek bizonyos tendenciákat igen hosszú időtávra képesek előre jelezni.

Meleg tavasz

Nem arról van szó, hogy már most tudnánk: 2014. július 17-én enyhén felhős ég mellett 32 fok lesz a csúcshőmérséklet, hanem átlagokról. Például hogy egy-egy nyári hónap az átlagosnál melegebbnek vagy hidegebbnek ígérkezik, és az átlagosnak tekintett csapadékmennyiséghez képest mennyi várható.

Az esőtánc.hu hét nemzetközi kutatóintézet, illetve meteorológiai szolgálat hosszútávú, szezonális előrejelzését foglalta össze. Ezek alapján összességében igen meleg tavasz, és hasonlóan meleg nyár áll előttünk. Az orosz és olasz előrejelzések szerint inkább átlagos, míg a többi intézet szerint határozottan meleg lesz a tavasz.

Forró, száraz nyár

Az amerikai előrejelzések (NASA, NOAA) szerint az enyhe tél után a tavasz az átlagosnál akár több fokkal is melegebb lesz, de egy intézet kivételével mindenki melegedést jósol, csupán ennek mértékében vannak eltérések. A nyár tekintetében is hasonló eredmények jöttek ki: az átlagosnál forróbb nyarat valószínűsítik a modellek, ám itt kicsit nagyobb a bizonytalanság.

A forróságban pedig hiába várjuk majd a hűsítő záport. Abban viszonylag nagy az összhang, hogy a február csapadékosabb lehet az átlagosnál, azonban tavasztól egy szárazodási tendencia figyelhető meg. Az amerikai és brit modellek többsége átlag körüli csapadékmennyiséget vetítenek előre, az orosz, japán és az amerikai NOAA egy szárazabb tavasz forgatókönyvét valószínűsítik. Mindezt pedig táblázat formájában itt nézheti meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik