Belföld

Esős hétvége jön

Nyugaton erős szél lehet veszélyes pénteken, a hétvégén 11 fok és eső jöhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető jelzése szerint az éjszakai órákban kialakult ködfoltok a Dunántúlon szűnnek meg leghamarabb a megélénkülő, majd megerősödő déli szélnek köszönhetően. Kezdetben egy-egy helyen, kis területen előfordulhat ónos szitálás.

A Nyugat-Dunántúlon napközben 65-70 km/h-t (kiemelten Zala megye térségében akár 75 km/h-t) meghaladó széllökések kísérhetik a déli, délnyugati szelet. Szombatra már csak Győr-Moson-Sopron Megyére érvényes az erős szél miatti figyelmeztető előrejelzés.

Pénteken a Dunántúl nagy részén megszűnik a köd, csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, napközben inkább csak fátyolfelhők lesznek az égen. A délkeleti országrészben is számítani lehet hosszabb-rövidebb napsütésre. Másutt erősen felhős, párás idő lesz a jellemző. Néhol előfordul szitálás. Estétől nyugat felől is vastagabb felhők érkeznek. A Dunántúlon többfelé megerősödik, a nyugati, északnyugati megyékben helyenként viharossá fokozódik a déli, délkeleti szél. A hőmérséklet kora délután 4 és 10 fok között alakul. Késő este általában 2, 7 fok várható.

Szombaton jobbára borult lesz az ég, inkább csak a Dunántúlon szakadozhat fel délután a felhőzet. Több helyen várható eső, a csapadék mennyisége a Dunántúlon néhol 10 mm is lehet. A változó irányú, majd a délire forduló szél egyre nagyobb területen megélénkül, az Észak- Dunántúlon helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Vasárnap borult lesz az ég, sokfelé várható eső; a legtöbb helyen a csapadék mennyisége meghaladja az 5 mm -t. A kezdetben olykor erős déli, délnyugati szél napközben mérséklődik, estefelé a Dunántúlon a szél északnyugatira fordul. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik