Tudomány

Óriásmedúzát találtak a strandon

Egy eddig azonosítatlan medúzafaj hatalmas példányát sodorta partra a víz Tasmania egyik strandján.

Az 1,5 méter széles állatra egy család talált rá januárban egy Hobarttól délre eső strandon. Lisa-ann Gershwin, az ausztrál kormány alá tartozó tudományos hivatal (CSIRO) munkatársa szerint a kutatók már tudnak egy ideje a faj létezéséről, de ez idáig nem adtak neki nevet, és a rendszertani besorolása sem történt meg.

Lázban égnek a kutatók

A hivatal munkatársait az állatot felfedező Josie Lim és családja értesítette. A partra vetődött példány a szakállas medúzák (Cyanea capillata) közé tartozik. Gershwin szerint a kutatók égnek a vágytól, hogy minél többet megtudjanak a titokzatos óriásról, amelyet mindeddig senki sem tudott fotókkal is dokumentálni – adta hírül a BBC News.

Mint hozzátette, a tasmaniai példány az egyik legnagyobb medúza, amellyel eddigi pályafutása során találkozott. “Nem azért új, mert hatalmas, hanem, mert a strukturális jellegzetességei nem hasonlítanak egyetlen másik fajéhoz sem. Létezik egy ennél nagyobb faj az Északi-sarkvidéken, amelynek teste nagyjából 3 méter átmérőjű, tehát vannak ennél nagyobbak is a világban, de biztosan nem Ausztráliában” – tette hozzá.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Egyre többen vannak

Az elmúlt években igencsak megszaporodtak a medúzák a Tasmaniát övező vizekben, de a kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy ennek mi az oka. A most felfedezett példány egyike azon három új, a szakállas medúzák közé tartozó fajnak, amelyekre Tasmania vizeiben bukkantak a kutatók, és amelyeknek Gershwin jelenleg a besorolását végzi.

“Rengeteg dolog történik világszerte, és itt nem csupán a klímaváltozásról, hanem az óceánok savasodásáról, az eutrofizációról, az invazív fajok megjelenéséről, a szennyezésről és a túlhalászásról van szó, amelyek mind hatással vannak a bolygóra, és ezáltal természetesen Ausztráliára is” – húzta alá a szakember.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!