Tudomány

Csúcsra ért a Facebook

Többen használják, mint ahányan Kínában laknak. Magyarországon majdnem 5 millió tagja van. Ez a világ legnagyobb klubja, mely fenekestül ferforgatta az életünket. Tíz éves a Facebook.

Tíz éve Amerikában férjhez ment Britney Spears, itthon Draskovics Tibor lett a pénzügyminiszter és egy 19 éves amerikai egyetemista elindított egy honlapot. Csak úgy szórakozásból. Egy olyan lapot ahol mindenki pontozhatta a másikat. A világ legjobb egyetemén kezdetben nem örültek neki, hogy másodéves hallgatójuk lehetővé tette, hogy a harvardi diákok mindenféle adatvédelmi szabályt figyelmen kívül hagyva egymást kukkolhassák.  Az egyetem megtiltotta, hogy a hálózatát használja.

Ennek ellenére, vagy pont ezért 2004. február 4-én a fiatalember elindította a már nyilvános, nem csak a Harvardi diákoknak elérhető verziót. Úgy hívta, hogy „a Facebook.” Kék alapon fehér felület. Azért kék, mert a fiatalember, akit mellesleg Mark Zuckerbergnek hívnak, színtévesztő, és csak a kéket ismeri fel biztosan.

A siker hatalmas volt és a Facebook a lett a keleti part legkúlabb oldala. Két év múlva már nemcsak egyetemisták és középiskolások regisztrálhattak az oldalra, hanem bárki. És elindult a nemzetközi karrier is. Még abban az évben szeptemberben a Yahoo egymilliárd dollárt ajánlott a Facebookért de a fiatalember nem adta.

Azóta több mint egy milliárd ember lóg a hálón naponta. Mi magyarok is. Nem is kevesen, 4 millió 800 ezren. A Hír24 vendége volt Dobó Mátyás, aki Doransky néven blogol, és a Magyar Telekom termékfejlesztési vezetője, aki arról beszélt, hogyan változtatta meg a világot a Facebook.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik