Tudomány

273 millió felhasználó jelszavát szerezhették meg

Hacker (hacker, számítógépes bűnözés, megfigyelés)
Hacker (hacker, számítógépes bűnözés, megfigyelés)

Összehangolt hackertámadás áldozata lett a Yahoo amerikai internetes szolgáltató; a vállalat arról értesítette csütörtökön levelezőprogramjának felhasználóit, hogy a számítógépes kalózok hozzáférhettek postafiókjaikhoz.

A vállalat nem pontosította, hogy hány postafiók jelszavát törték fel az illetéktelen behatolók. Közölte, hogy miután észlelte összehangolt hackertámadást, azonnali intézkedéseket tett a felhasználói adatok védelmében. A Yahoo szerint a hackerek nem a vállalat adattárolóiból szerzett felhasználónevekkel és jelszavakkal próbáltak hozzáférni a postafiókokhoz, hanem egy másik, meg nem nevezett vállalat adatbázisából ellopott kódok segítségével.

A felhasználók gyakran ugyanazokat a jelszavakat használják több internetes szolgáltatáshoz, ezért a számítógépes kalózok ezt kihasználva egy jelszó eltulajdonításával megpróbálnak hozzáférni egyszerre több szolgáltatónál tárolt személyes információkhoz.

A Yahoo azt javasolta ügyfeleinek, hogy változtassák meg, tegyék nehezebben feltörhetővé a titkos jelszavakat, és kössék össze a fiókokhoz való hozzáférést saját mobiltelefonjaik számával, vagyis tegyék kétlépcsőssé az azonosítási eljárást. A Yahoo közölte, hogy a bűnüldöző szervekkel együttműködve próbálja meghatározni az internetkalózok kilétét.

A Yahoo a világon a második legnagyobb, levelező programot működtető cég a Google Gmailje után. A Yahoo 273 millió felhasználó postafiókját kezeli világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik