Tudomány

Ufóval ütközött majdnem egy utasszállító

A brit gép tapasztalt pilótája egy szivar alakú fémes tárgyat látott elsuhanni közvetlenül a gép mellett. A hatóságok vizsgálódtak, de nem találtak magyarázatot.

A majdnem katasztrofális találkozás tavaly nyáron történt a londoni Heathrow repülőtér közelében, de csak az elmúlt napokban számolt be róla a Daily Telegraph, miután a lapnak sikerült megszereznie az esetről szóló hivatalos jelentést. Bár a jelentésben nem szerepelt, hogy melyik légitársaság gépéről volt szó, a Telegraph adatelemzése szerint a Thomas Cook egyik, Ibizáról Manchesterbe tartó járata volt az, amelynek majdnem nekiütközött egy ismeretlen repülő tárgy.

A gép pilótája az esetet vizsgáló hatóságnak elmondta: az utasszállító felé száguldó tárgy a gép bal oldala felől érkezett és alig pár méterre a repülő felett szállhatott csak el. Annyira közel volt, hogy a pilóta meg volt győződve arról, hogy össze fognak ütközni. Mire észrevette a tárgyat, már nem volt idő megkísérelni elkerülő manővereket. A jelentés szerint csak annyit tudott tenni, hogy ösztönösen behúzta a fejét. Majd az ismeretlen tárgy távozása után jelentette az esetet a légi irányításnak, ahol nyomát sem találták a rejtélyes repülő tárgynak – írta a Telegraph.

A közeli találkozó a Heathrow repülőtér közelében, Reading városa felett történt, nagyjából tíz kilométer magasan, miközben a turistákkal teli Airbus A320-as gép 830 kilométeres sebességgel haladt. Az ufó este fél hét után pár perccel jelent meg a gép mellett, napfényben. A pilóta elmondása szerint az ismeretlen eredetű repülő tárgy alakja szivarra, vagy egy rögbi-labdára hasonlított, és ezüstös, fémnek látszó anyagból készült.

Miután a pilóta jelentette az esetet, az ütközés-közeli helyzeteket vizsgáló brit légügyi hatóság vizsgálatot indított, de nem jutottak semmire azzal kapcsolatban, hogy milyen tárggyal találkozott az utasszállító. A jelentés szerint más repülőgép nem volt abban az időben a területen, azt is kizárták, hogy egy meteorológiai ballont látott a pilóta, csakúgy, mint a játékballonokat, azok ugyanis jóval kisebbek, és a hadsereg is azt közölte, hogy radarjai nem láttak semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik