Tudomány

Így néz ki a világ legnagyobb szélerőmű telepe az űrből!

Egy hatalmas szélerőműtelep megdöbbentő látványt nyújt a végtelen tengerhez szokott tudatnak, mintha egy mesterséges erdő nőtt volna a habok közé, és a hatást csak fokoza a NASA műholdja által képszített felvétel.

Nagy-Britannia partjainál található a világ legnagyobb szélerőmű telepe, ami évente 630 megawatt energiát termel, egy grammnyi szén-dioxid, vagy egyéb káros anyag kibocsájtása nélkül. Ekkora teljesítmény eléréséhez rengeteg szélturbinára van szükség, amelyek már a földről is megdöbbentő látványt nyújtanak.

Ezt a hatást csak fokozza, amikor meglátjuk a NASA által közzétett, űrből készült képet. A műholdfelvételeken mintha egy művészeti alkotást látnánk, a kavargó áramlatokat egymástól tökéletesen megegyező távolságra szúrt apró pontok díszítik. A fentről csak gombostűnek tűnő fehér foltok a valóságban hatalmas erőművek, amelyek együttesen 470 000 háztartás számára tudnak megfelelő áramellátást biztosítani.

Szám szerint 175 Siemes szélturbina emelkedik ki a vízből, és bár radikálisan átrajzolták a tájképet, hasznuk vitathatatlan, teljes kapacitással üzemelve évente 925 000 tonnányi szén-dioxid levegőbe jutását előzik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik