Internet (internet)
Tudomány

Hihetetlen mire képes az új rekordsávszélesség

Másodpercenként 44 HD-filmet tudnánk letölteni azzal a sebességgel, amit egy londoni teszten elértek.

A francia Alcatel-Lucent cég és a brit British Telecom vállalat közös tesztjén másodpercenként 1,4 terabit sebességet értek el a szakemberek, ami 44 tömörítetlen HD-film elküldését teszi lehetővé másodpercenként. A próbát 410 kilométeres távolságban végezték London központja és Ipswich között. Az azonban még sok évbe telhet, mire a fogyasztókhoz is eljut ez a szuper-sávszélesség.

Az áttörés rendkívüli fontossággal bír az internetszolgáltatók számára, mivel azt jelenti, hogy a jövőben nagyobb mennyiségű információt lehet elküldeni a már létező szélessávú infrastruktúrákon keresztül és csökken a költséges újítások bevezetésének szükséglete.

Az Alcatel-Lucent szerint a nagyobb sávszélesség iránti igény nagyjából 35 százalékkal növekszik évente – különösen a Netflixhez hasonló online tartalomszolgáltatók egyre növekvő népszerűsége miatt -, az internetszolgáltatók számára egyre sürgetőbb feladattá téve a hatékonyabb adatforgalom biztosítását.

Az adatátvitelnek vannak gyorsabb módszerei is – úgy mint a komplex lézertechnológiák használata -, de a mostani volt az első teszt, amelyen ilyen nagy sebességet értek el laboratóriumokon kívüli, “valós” feltételek között – adta hírül a BBC News.

Ajánlott videó