Tudomány

Lehalgatták a maffiavezérek beszélgetését a börtön udvarán

Az olasz titkosszolgálat nem véletlenülhelyezte ugyanazon börtönbe a két maffiavezért. Gondolta volna, hogy naperőművekkel és szélturbinákkal mossa tisztára a legnagyobb pénzeket a Cosa Nostra?

Toto Riina, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet és Alberto Lorusso, a pugliai Sacra Corona Unita vezére börtönben lehallgatott beszélgetéseit közölték kedden az olasz napilapok. A beszélgetések témája nagyrészt az ügyészek meggyilkolása volt. A milánói Opera börtön udvarán elhelyezett mikrofonok rögzítették Riina és Lorusso 2013-as beszélgetéseit, melyeket most hoztak nyilvánosságra. – Adja hírül az MTI.


Salvatore Toto Riina, “a főnökök főnöke”

A 83 éves Riina, aki huszonegy éve tölti már életfogytiglani büntetését, a mai napig a szicíliai bűnszervezetet irányító keresztapának érzi magát – derül ki szavaiból, akárcsak az, hogy nem bánta meg az általa elrendelt gyilkosságokat. Gyakori témaként beszélt az általa elrendelt ügyészgyilkosságokról, melyeket maffiózó nyelven “nagy tésztaevésnek” vagy “a tonhalak mészárlásának” nevezett. A “kiskacsák” megnevezéssel az ügyészekkel együtt kivégzett rendőröket illette.

Riina nem palástolta, jól szórakozott, amikor áldozatai a levegőbe repültek és darabokra szakadtak, köztük az 1992-ban pokolgépes merényletben meggyilkolt Giovanni Falcone szicíliai ügyész és Paolo Borsellino bíró. A volt maffiavezér arról is beszélt, a televízión keresztül nézte a “hentesmunka” eredményét.


Giovanni Falcone felrobbantott gépkocsija

A Cosa Nostrát 1982-től az 1993-as letartóztatásáig Corleone városából vezető Riina hozzátette: az akkor még vállalkozó Silvio Berlusconi volt az egyetlen, akit nem volt bátorsága megölni a maffiának. Hangsúlyozta: ha nem lenne börtönben, a mostani ügyészeket is eltenné láb alól. Riina név szerint Antonino Di Matteo szicíliai ügyészt említette, aki Giorgio Napolitano államfőt akarja meghallgatni a maffia és az olasz politika viszonyáról. “Napolitanónak nem szabad beszélnie” – fogalmazott Riina. A hirhedt keresztapa a Cosa Nostra mostani vezéréről nincs túl jó véleménnyel. A több mint húsz éve körözött Matteo Messina Denaróról kijelentette, hogy kizárólag saját üzleteivel törődik, a börtönben sínylődő társait egyszerűen magára hagyja. “Messina úr alternatív energiában utazik… még a feneke is világít… de még egy kiskacsát sem képes elfogni” – mondta Riina utódjáról.


Cosa Nostra – a méltán hírhedt szicíliai maffia

Riina beszélgető partnerét, Lorussót azóta más börtönbe helyezték át. A La Repubblica napilap szerint a két bűnözőt az olasz titkosszolgálat helyezte egy időre egymás mellé.

A megújuló energiapiac szabályzása sosem tartozott a legfehérebb dolgok közé Olaszországban, a nagyvonalú állami támogatásoknak és a laza ellenőrzésnek köszönhetően a déli termőföldterületek nagy részét beépítették, igen erős a maffia jelenléte. Tavaly áprilisban megtörtént az eddigi legnagyobb volomenü rendőrségi razzia, ahol 1,7 milliárd dollár értékben foglaltak le eszközöket. 43 szél – és napenergia céget, 98 ingatlant és 66 bankszámlát ragadtak ki a maffia kezéből. A szálak hamar összefutottak, a vádlottak padján az 57 éves üzletember,- becenevén “A Szelek Ura” (“Lord of the Wind”)- Vito Nicastri találta magát. Nicastri nem csak a cégek vezetésével volt megbízva, őt tartották a magas-szintű maffiakapcsolatok legfőbb koordinátorának is.


Matteo Messina Denaro – a “megújulós” keresztapa

Messina gazdasági erejét ugyan meggyengítette a múltévi razzia, ma is ő mondható a szilcíliai maffia vezérének.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Kik és mennyiatombombát dobáltak az elmúlt 70 évben? – Hir24

A klímaváltozás hozta tavaly a legnagyobb profitot – Zöldszüret


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik