Tudomány

Gyémántért még nem fizettek ennyit

rózsaszín gyémánt (gyémánt, árverés, sotheby's, )
rózsaszín gyémánt (gyémánt, árverés, sotheby's, )

Az eddigi rekord közel duplájáért 83 millió dollárért (18,43 milliárd forintos összegért) kelt el a Sotheby's aukciósház szerda esti genfi licitjén a valaha árverésre bocsátott legértékesebb gyémánt, egy színét, tisztaságát és súlyát tekintve egyaránt páratlan rózsaszín drágakő, a Pink Star.

A  kis híján 200 millió dolláros ékszerárverésen az 59,60 karátos gyémántért öt percig tartó heves licit folyt. A leütési ár 68 millió svájci frank, 74 millió dollár volt, amely végül a ház jutalékával lett 83 millió dollár. A kőre egy hatvanas éveiben járó férfi tette a győztes ajánlatot. Kilétét nem fedte fel, és utalt arra, hogy csak képvisel valakit. A drágakőért egy telefonos licitáló volt még versenyben az utolsó pillanatig. A tétet egymillió frankonként emelték az ajánlattevők, a licit 48 millió svájci frankról, 52,5 millió dollárról indult.

Legintenzívebb színű és tökéletesen tiszta

Az eddigi rekord 2010-ben született – szintén a Sotheby’s árverésén -, és szintén egy rózsaszín gyémánt, a Graff Pink tartotta 46,2 millió dollárral.

A Pink Start a De Beers egy dél-afrikai bányájában találták 1999-ben, csiszolatlanul még 132,5 karátos volt. A genfi székhelyű Steinmetz Diamonds vásárolta meg, a nagyközönségnek – immár csiszolva – 2003-ban mutatták be Steinmetz Pink néven Monacóban. 2007-ben egy privát aukción meg nem nevezett összegért eladták egy névtelenséget kérő vevőnek.


Fotó: MTI/EPA

A gyűrűbe foglalt kő 2,69-szer 2,06 centiméteres, vastagsága 1,36 centi, súlya 11,92 gramm. Az ovális Pink Star a legnagyobb az úgynevezett fancy vivid pink (élénk fantázia rózsaszín) és az internally flawless (belül tökéletes) kategóriában, vagyis a legintenzívebb színű és tökéletesen tiszta gyémántról van szó.

Az ennyire tiszta gyémántok között már egy ötkarátos is ritkaságnak számít, a Pink Star ezért a maga 59,60 karátjával szakértők szerint felbecsülhetetlen jelentőségű és a legnagyobb természeti kincsek közé tartozik a Földön. A gyémánt IIa típusú. A természetes gyémántoknak mindössze az 1-2 százaléka tartozik ebbe az osztályba – például a Koh-i-Noor is. Ennél csak egy magasabb kategória van, a IIb típus, amely a természetes gyémántok 0,1 százalékának leírására szolgál.

Királyoknál sincs ilyen

A rózsaszín gyémántokat öt kategóriába sorolják intenzitásuk alapján, ezek közül az élénk fantázia rózsaszín a skála legmagasabb foka. A Pink Star színét a Sotheby’s korábban nagyon hízelgő, nagyon nőies színként jellemezte. Ehhez a gyémánthoz fogható minőségű követ sem királyok, sem múzeumok, sem pedig magángyűjtők kollekciójában nem tartanak számon.

Az árverési rekordot eddig tartó 24,78 karátos Graff Pink feleakkora, mint most eladott társa, ráadásul “csak” fancy intense (intenzív fantázia) besorolású a színe alapján.

A karátonkénti rekordár alig 24 órája, kedd este született a rivális Christie’s ugyancsak Genfben tartott árverésén, amelyen jutalékkal együtt 35,54 millió dollárért, karátonként 2,39 millió dollárért adták el a The Orange nevet viselő élénk fantázia narancssárga gyémántot, egy csaknem 15 karátos, körte alakúra csiszolt drágakövet.

A valaha talált legnagyobb gyémántok több száz karátosak. Közülük is a legnagyobb a Cullinan, amelynek súlya 3106,7 karát volt. Az 1905-ben Dél-Afrikában talált követ kisebb darabokra vágták, a legjelentősebbek a brit koronaékszerek között találhatók. A világ 66 legnagyobb gyémántja közül csak egy rózsaszínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik