Tudomány

Két új atomreaktorral és 30 évnyi hitellel kötődhetünk Oroszországhoz – Zöldszüret

Ki gondolta volna, hogy a jelenlegi kormány épp Oroszországgal (mutyizva) karöltve szándékozik megvalósítani talán az évszázad legnagyobb magyarországi beruházását, a Paksi Atomerőmű bővítését. A projektre nemzetközi tendert elfelejtettek írni, így verseny nélkül kapták meg az oroszok a beruházást.

A két új, 1200MW-os atomreaktort a Paksi Atomerőmű területén építik fel, a beruházás várható teljes költsége túlmutathat a 3000 milliárd forinton is. Mivel ez az összeg közel sem áll rendelkezésére, a reaktorokat hitelből fogják megépíteni, ehhez tőkét Putyin elnök biztosít számunkra. Oroszország 30 éves, legfeljebb 10 milliárd eurós hitellel segíti a reaktorok révbe érését, ez a költségek közel 80%-át fedezi.

Cserébe Magyarország vállalta, hogy megépíti a Déli Áramlat teljes hazai szakaszát, így erősítve tovább az orosz gázexportot. Az új, hosszú távú gázellátási szerződés biztosítja a teljes elköteleződését Oroszország irányába.

Orbán Viktor szerint ez a projekt végre vért pumpálhat a magyar gazdaságba, a beruházás nagyjából 40%-át magyar beszállítók végezhetik majd. A megtérülésről egyenlőre igen keveset hallani, azonban az már kiderült, a bővítéssel nem lesz olcsóbb az áram ára.

Ha érdekli, mekkora naperőművet telepíthetnénk 3000 milliárdból, olvasson minket holnap is!

forrás: //energiaklub.hu/blog

forrás: http://energiaklub.hu/blog

A Greenpeace ma nyilvánosságra hozott új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így például a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint hazai boltban árusított Adidas-gyerekruhában is.

Ezért Greenpeace-aktivisták ma a vegyi anyagokat jelképező kis szörnyekkel borított ruhákat varrtak az Adidas Andrássy úti márkaboltja előtt. A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél.

A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok és ha igen, milyen mennyiségben. A riasztó eredmények, amelyeket a „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmányban hoztak nyilvánosságra, sajnos azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag.
24.hu

Ismét kínai cég fektet a román napenergiába, az Unisun három napelemparkot épített Brassó és Kolozsvár megyékben, a létesítmények összkapacitása meghaladja a 19 megawattot.

A Dej, a Setra és a Clue névre keresztelt erőművek 5,98; 6,4 és 7,14 megawatt kapacitással rendelkeznek – áll a Romania-Insider.com portál közleményében. A létesítményeket már rá is kapcsolták az ország energiahálózatára, és évi 8 millió eurós bevételt várnak tőlük.

A Wuxi Guolian Development szárnyai alá tartozó Unisun kizárólagosan a napelemparkokra specializálta működési körét. A csoport számos ország energiapiacán jelen van, erőművei összkapacitását 500 megawattra becsülik.
tranzitonline.eu

Szintén Romániában terjeszkedne a Mol csoporthoz tartozó Petchem társaság, olvasható az economica.net gazdasági hírportálon. Határozottan az állami privatizációt elősegítő folyamatok indultak el keleti szomszédainknál, célkeresztbe az Oltchim SPV petrolkémiai társaság került.

2013 elején fizetésképtelenné nyilvánították a társaságot, azóta több kínai és orosz befektető, Stefan Vuza román üzletember és most a Mol is beszáll az érdeklődők körébe. Legkésőbb március elején, 305 millió euróról indul majd az aukció, a licitálóknak 10 millió eurós részvételi garanciát és a vételár 10 százalékát előlegként letétbe kell helyezniük.
energiainfo.hu

Két amerikai diáknak elege lett abból, hogy a hagyományos kartondobozokat nehéz kinyitni, bepakolni, illetve nem igazán lehet újra felhasználni ezeket a dobozokat. A Rapid Packing Containerrel viszont mindezen problémák megoldódnak.

Az Egyesült Államokban évente 100 milliárd kartondoboz kerül forgalomba, ám Henry Wang és Chris Curro szerint nem megfelelően használjuk fel ezeket a dobozokat. Megoldást nyújthat a pazarlásra saját kartondobozuk, melyet úgy alakítottak ki, hogy 15-20 százalékkal kevesebb papírt kelljen felhasználni előállításukhoz, sokkal könnyebb összeállítani a dobozt, és kivenni is belőlük a terméket – egy mozdulattal kinyílik a dobozuk –, mint a hagyományos dobozokból.

A két diák állítása szerint megoldásukkal olcsóbb lehet a csomagolás előállítása, és kevesebb erőforrást is kell hozzá felhasználni. Jelenleg befektetőket keresnek ötletük realizálásához.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Tényleg káros az egészségre a mikrohullámú sütő?

Töcsu az új napváros, sugárzik a hó az USA-ban -Zöldszüret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik