Tudomány

Vízzel gyújtanak tüzet

A magas hőmérséklet és nyomás érdekes tulajdonsággal ruházza fel a vizet. Például bármit elégethetünk vele.

A vízre mindeddig úgy gondoltunk, mint a tűzoltás legfőbb eszközére. A NASA a Nemzetközi Űrállomáson most épp az ellenkezőjével kísérletezik. Ha a vizet 373 Celsius-fokra melegítjük, miközben 221 bar nyomás alá helyezzük, eléri az úgynevezett kritikus állapotot. Az anyag ilyenkor egyrészt folyadékként, másrészt gázként viselkedik.

Ha a szuperkritikus vizet szerves anyaggal keverik, oxidáció jön létre, vagyis az anyag elég. Lángok nélkül, és az egész után semmiféle hulladék vagy veszélyes melléktermék nem marad, csupán szén-dioxid és víz.

Ha a technológiát sikerül a gyakorlatban is hasznosítani, hatalmasat fejlődhetünk a hulladék megsemmisítése terén. Ma az emberiség által nap mint nap felfoghatatlan mennyiségben termelt szemetet vagy elégetik, vagy megfelelően “kibélelt” szeméttárolókban temetik el. Egyik módszer sem tartható fenn örökké.

És miért az űrben kísérletezik ezzel a NASA? Mert egyelőre még tanulmányozzák a szuperkritikus víz tulajdonságait, amit a földi körülmények, elsősorban a gravitáció igencsak megnehezít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik