Tudomány

Spórolhat is, ha kevesebb szemetet termel

karácsonyi vásárlás (karácsony, vásárlás, )
karácsonyi vásárlás (karácsony, vásárlás, )

Sokszor nem kell több csak egy kis odafigyelés, és persze elhatározás.

Az ünnepi nagybevásárlások miatt a szokásosnál sokkal több csomagolási hulladék kerül a háztartásokba december utolsó heteiben, kis változtatásokkal azonban a karácsonyi időszakban is jelentősen csökkenthető a hulladék mennyisége – hívta fel a figyelmet az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) hétfői közleményében.

Advent utolsó két szombatján, december 14-én és 21-én országszerte harminc áruházban találkozhatnak a vásárlók a Zöldlista környezettudatos vásárló programmal.

Kifizetődő odafigyelni

A bejáratnál minden érdeklődő egy-egy hűtőmágnest vagy jegyzettömböt kap, amin a környezettudatos vásárlás szempontjai szerepelnek. Mindenkinek, aki ezen szempontok szerint válogat a termékek közül, apró ajándékkal köszönik meg, hogy a hulladékképződés csökkentését is szem előtt tartotta a karácsonyi nagybevásárlás során – közölte az OHÜ.

Az ügynökség szerint sokszor elég egy kis odafigyelés és az elhatározás. Érdemes bevásárlólistát készíteni, így elkerülhető, hogy a vásárlók olyasmit is megvegyenek, amire nincs szükségük, és ezzel ráadásul a pénztárcájukat is kímélhetik. Célszerű bevásárlótáskát vinni otthonról, amivel nemcsak kevesebb hulladék termelődik, hanem a kiadások is csökkenhetők, ahogy az utántöltők vagy a nagy kiszerelésű termékek vásárlásával is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik