Tudomány

Hétperces videón a második világháború

Akinek eddig nehézségei voltak a történelemmel, annak itt egy segítő szándékú videó arról, hogyan is változtak az erőviszonyok a világban.

Egyszerű és mégis nagyszerű ez a Paintben megrajzolt képekből összerakott videó, írtunk már erről a timelapse technikáról korábban is, akkor egy Queen-nóta született meg így, most egy komplett történelmi atlasz.

A második világháború összes napját megrajzolták, egészen 1939. szeptember elsejétől egészen 1945 szeptemberéig, októberéig, amikor a csendes-óceáni hadszíntéren is véget értek a harcok.

Nagy munka volt több mint hat év háborúját számba venni, de az alig hétperces videóból bárki megtudhatja, hogyan alakultak az erőviszonyok a háború során. Született már korábban is egy ilyen videó, az csak Európára koncentrált, de ahhoz, hogy összefüggéseiben tudjuk vizsgálni a dolgokat, ez sokkal komplexebb képet mutat.

Egyértelmű, hogy egy ilyen atlaszban mindenki a saját hazáját keresi, a tengelyhatalmas, a szövetségesek, Szovjetunió és Kína árnyékában, de nehéz dolgunk van, mert nagyon furcsa úgy látni Magyarországot, hogy az akkor visszacsatolt Észak-Erdély is hazánk része. Ez is megnehezíti Magyarország kiszúrását, de ha már egyszer megtaláltuk, akkor azt látjuk, hogy hazánk egy darabig független volt, majd hirtelen beszállt a háborúba a tengelyhatalmak oldalán, a kiugrási kísérlet pedig hamvába holt ötlet volt.

A videó előtt egy kis színmagyarázat. A kék és a világoskék a szövetséges erőket jelölik, a barnás narancssárga a tengelyhatalmakat. A sötétzöld Szovjetunió, a világos Kína, ez a homokszín pedig a Japán Birodalom, valamint a csendes-óceáni hadszíntér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik