Tudomány

Rengeteg szemetet generálnak a szaloncukros csomagolóanyagok

És persze az egyéb édességek csomagolásai is. Többször fény derült arra, hogy egy drágább termék nem mindíg finomabb, mint az olcsóbb, ellenben a csomagolásuk rendre csillog-villog, szinte utánunk kiáltanak, engem tegyél a kosárba!

A téli idényáruk között több hungarikummal (konyakos meggy) is találkozunk, a szaloncukor is egy ilyen termék. Az eredeti, hagyományos szaloncukor csomagolás a szélén díszítő bemetszésekkel ellátott papírburkolat, közepén alufóliával díszítve. Mára ritkán találkozunk ezzel a csomagolással, de olvasóink között bizonyára többen emlékeznek a képen látható, híres konzum szaloncukorra.

A kis édességek formája napajainkra sem változott sokat, csomagolás anyaga legtöbbször már BOPP fólia. A nagyáruházak polcain számos más termékkel találkozhatunk (pl. zöldségek, gyümölcsök) amik ugyanezzel csomagolással kerülnek a polcokra.

Az igazán nagy baj az, hogy a népszerű édességek között is akadnak olyanok, amik nem ömlesztve, hanem szemenként vannak becsomagolva. Jellemzően a drágább pralinék, drazsék, karamellák és töltöttcukorkák kerülnek bele egy dobozba, ami persze ezután mégegyszer légmentesen be van csomagolva. Láttunk már olyat is, hogy mozgásmentesítő légpárnás fóliával stabilizálták a már becsomagolt cukorkaszemeket a dobozban. Túlzás lenne bojkottot hirdetni a pazarló csomagolású termékek ellen, hiszen elsősorban az ízük miatt vásároljuk meg ezeket, egy kis odafigyeléssel viszont elkerülhetjük, hogy ezek a színes-formás-csillogó dobozok manipuláljanak bennünket.

Mi lehet a megoldás?
Az EU jelenleg is komolyan veszi a termékcsomagolási szabályzást, az elmúlt néhány év törekvései kifejezetten sikeresnek mondhatók: szórólapok, pizzásdobozok, üdítősflakonok, ételhordó dobozok mind környezetbarát technológiával készülnek. Azok a cégek, akik figyelmen kívül hagyják a szigorúbb csomagolási szabályokat, csinos kis bírsággal súlythatók.

Hogyan tovább szaloncukor?
Kétségtelenül a házi készítésű szaloncukor a befutó, hiszen ezt nem szükségszerű becsomagolni. Bőven elég nyugodt szívvel elnyúlni a kanapén, csemegézni egy tálkából a finomságot mondjuk tévé nézés közbe. Időtakarékos, környezetbarát és finom megoldás otthon elkészíteni az apró édességet. Ha a karácsonyfára is akasztanánk vagy ajándékba adnánk belőle, illik előtte becsomagolni őket. Sima sütőpapír és alufólia kombinációjával tökéletes eredmény érhető el, ráadásul azokat a régi időket idézi elő, amikor még kétrétegű volt a szaloncukrok csomagolása.

Rengeteg rossz szokást elhagyhatnánk az ünnepeket alatt, gyakran meg is próbáljuk: mégis az újévi fogadalmak nagyrésze – vélhetően a pillanatnyi alkoholos befolyásoltságnak köszönhetően – másnapra elfelejtődik. Itt egy dolog, ami nem igényel sok fáradozást, mégis igazán megfeledkezhetnénk róla a jövőben: a túlzásba vitt csomagolás, a műanyag kisállat, a masni és szalag jobb esetben a kukában, roszabb esetben a természetben végzik.

Ezt a dobozt a szépsége miatt talán megtarthatjuk, vagy talán azért, mert egy közeli hozzátartozótól kaptuk. Tarthatnánk benne mondjuk gombokat, érméket, lehetne itt a varrós-készlet…. Mindenesetre túlzás nyolc szem bonbon miatt ennyi papírt elpazarolni!

Ilyen a házi készítésű, mindent túlszárnyaló zselés szaloncukor. Fém dobozban, csomagolás nélkül, extra méretben. Vigyázat, függőséget okoz!

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

2 millió fa kerül a szemétbe

Napelemes varázsszőnyeg egy svájci sípályán- Zöldszüret

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik