Tudomány

Kódolva van a sorsunk a magyar zászlóban?

zászló (zászló)
zászló (zászló)

Egy ország jólétéről is árulkodnak a lobogóján látható színek egy új-zélandi tanulmány szerint, amelyben 194 ország zászlóinak színkombinációit vizsgálták.

A Canterbury Egyetem kutatói azt találták, hogy minél több a fehér szín a nemzeti lobogóban, annál magasabb az országban az egy főre jutó GDP, míg a zöld szín a szegénységhez kapcsolódik.

Az új-zélandi zászlón a leggyakoribb – a sötétkék, a piros és a fehér alkotta – színkombináció látható, amely a három színt használó zászlók több mint 55 százalékán megtalálható – mutatott rá Christoph Bartneck, az intézmény professzora.

Mint elmondta, azzal a 12 színnel kalkuláltak, amelyek a leggyakrabban előfordulnak a nemzeti lobogókon. A színek elosztása változó, és a piros, a fehér, a zöld és a sötétkék teszi ki együttesen a zászlók felületének majdnem 75 százalékát – tette hozzá a szakember.

“Annak ellenére, hogy egyáltalán nincsen ok-okozati összefüggés a zászlón használt színek és az adott ország népjóléti és gazdasági mutatói között, a lobogókon szereplő zöld szín mégis – közvetett módon – kapcsolatba hozható a szegénységgel” – mondta Christoph Bartneck.

A kutatók a különböző színkombinációk népszerűségét is vizsgálták, és arra jutottak, hogy egy új ország számára a sötétkék és a piros alkotta színkombináció lenne a legjobb választás.

Bartneck szerint a zászlókra szakosodott dizájnereknek mellett az elemzés általánosságban véve is segítségükre lehet a tervezőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik