Élet-Stílus

Végre bebizonyították, hogy az alkohol jót tesz egészségnek!

Cognac (alkohol, konyak)
Cognac (alkohol, konyak)

Nem a mindennapos pocsolyarészegség, hanem a mérsékelt fogyasztás.

Mielőtt alkoholt iszunk, mindig azt mondjuk: „egészségedre”, és nem is tudjuk, mennyire igazunk van. Az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem kutatóinak hála most már biztos: a rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz egészségnek, mert erősíti az immunrendszert – írja a Mother Jones magazin.

Rézusz majom, vagy vörösülepű makákó (fotó: wikipédia)

A tudósok 14 hónapon át vizsgáltak 12 rézusz majmot. Azért őket, mert az állatok közül az ő immunrendszerük hasonlít leginkább az emberére. Két csoportra osztották majmokat: az egyik csapat egy kis cukorral édesített vizet, míg a másik egy 4 százalékos (sör erősségű) alkoholos italt ihatott végig a kísérlet során, akkor és annyit, amennyit csak megkívánt. Mindemellett természetesen rendesen kaptak vizet és élelmet is.

Közben az összes majmot beoltották egy enyhe betegséggel és figyelték az immunreakcióikat. Azt tapasztalták, hogy azok a majmok, akik kisebb mennyiségben, de rendszeresen iszogatták az alkoholt sokkal ellenállóbbá váltak a betegséggel szemben, mint azok a társaik, akik egyáltalán nem jutottak szeszes italhoz. Volta olyan majmok is, akik annyira rákaptak a piára, hogy folyton azt itták (még egy hasonlóság az emberrel). Ők jártak a legrosszabbul, az ő immunrendszerük egy idő után teljesen legyengült. A kutatók úgy gondolják, hogy az eredmény azt bizonyítja, hogy a kis dózisokban adagolt alkohol stimulálja, és ezzel edzésben tartja az immunrendszert. A vizsgálat tovább folytatódik, a tudósok pontosan szeretnék feltérképezni, hogyan is fejti ki a szesz ezt az áldásos hatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik