Tudomány

Jó reggelt, űridőjárás-jelentés következik!

napkitörés koronakidobódás cme (napkitörés, )
napkitörés koronakidobódás cme (napkitörés, )

A délelőtt folyamán kozmikus szellőkre lehet számítani, míg a frontra érzékenyek jobb, ha koraesti napkitörésre készülnek.

Nem csalás, nem ámítás és nem is vicc: az angolok és az amerikaiak összeálltak, hogy jövő év tavaszától a nap 24 órájában űrmeteorológiai jelentéssel szolgáljanak az ezt igénylőknek. A kezdeményezés olyannyira komoly, hogy a nemzetgazdasági minisztérium angol megfelelője a megvalósításhoz 4,6 millió fontot (1,63 milliárd forintot) ajánlott fel az elkövetkező három évre.

Bár földi életünket viszonylag ritkán zavarja az űridőjárás, manapság már számos iparág kezd el komolyan aggódni, ha napkitörésről vagy napviharról olvasni – egy a bolygónkat érő találat legtöbbször maximum megzavarja a műholdas kommunikációt, de legrosszabb esetben akár a földi transzmisszióknak és/vagy az áramellátásnak is gátját szabhatja.

Aki pedig nem akar tavaszig várni, az látogasson el a már régóta létező spaceweather.com oldalra, ahol szerintünk bőven elég információt talál egy amatőr égkémlelő. Mint például azt, hogy mikor és hol várható ehhez hasonló gyönyörűségű sarki fény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik