Tudomány

Gigatévével támad a Samsung

Mintegy 2,8 méter átmérőjű, ultranagy felbontású televíziót (U-HD TV) dobott piacra a Samsung cég: az óriáskészüléket 152 ezer dollárnak (32,2 millió forint) megfelelő összegért kínálják Dél-Koreában.

A gigantikus televíziót hétfőtől árulják az üzletekben. A készülék megjelenése azt jelzi, hogy a gyártók inkább az ultranagy felbontású televíziókészülékek irányába mozdultak az OLED-technológiára épülő nagyméretű televíziók helyett, amelyek gyártása túlságosan költségesnek bizonyult.

A világ két vezető televízió-gyártójaként számon tartott Samsung és riválisa, az LG Electronics tavaly még a televízió jövőjeként ünnepelték az OLED-technológiát. Az OLED képernyők ultra vékonyak és lenyűgöző képi világot nyújtanak.

A cégeknek azonban nem sikerült olyannyira felfuttatniuk az OLED televíziókat, hogy azok átvegyék az LCD tévék helyét, és még mindig küszködnek a nagyobb, de megfizethetőbb OLED-technológiájú készülékek tömeggyártásával. Az U-HD televíziók iránti kereslet azonban várhatóan növekedni fog, és a készülékek ára valószínűleg gyorsabban fog csökkenni, mint az OLED-televízióké.

A Samsung 110 hüvelykes, ultranagy felbontású televíziója 2,6 méterszer 1,8 méteres. A készülék Kínában, a Közel-Keleten és Európában is elérhető lesz. Dél-Koreában 152 ezer dollárnak megfelelő összegű dél-koreai vonért árulják a tévét, amelynek ára eltérő lesz a különböző országokban.

A Samsung által gyártott eddigi legnagyobb U-HD televízió átmérője 85 hüvelyk (2,16 méter) volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik