Tudomány

2014 a nagy áttörés éve lesz

Akinek okostelefonja van, az átlagban naponta 150-szer pillant rá, csak azért, hogy ellenőrizze. Ez szabályos függőség. Ugyanilyen függőséget válthat majd ki az úgynevezett intelligens lakás, melyben mindent gép irányít, mutat, vezérel, és amit pár éve még sci-finek neveztünk volna. Ma viszont már a valóság.

Reggel hétkor a csuklónkon érzett enyhe rezgéssel ébreszt a karperec, alvási ciklusunk alapján pont a tökéletes időpontban kapcsol be. Reggeli előtt egy szkennernél húzzuk el a kezünket, hogy az le tudja olvasni a vércukorszintünket, majd eszerint ajánl reggelit. A kávégép ujjlenyomat alapján főz kávét, és ha úgy indulnánk el munkába, hogy bekapcsolva hagytuk a vasalót, egy gombnyomással kikapcsolhatjuk az autónkból. Nem egy sci-fi film részesei vagyunk, ez a valóság.

De létezik olyan okos szemüveg is, amely képes a látottakat Wi-Fi-n vagy 3G-n továbbítani, és még videokonferenciába is bekapcsol. Valamint jönnek az okos cipők, zoknik, nyakláncok és a mindentudó karkötők. Az eszközök többsége úgy működik, hogy a szenzoraival érzékeli, mit csinál a felhasználó, és azonnal küldi is tovább az adatot az okostelefonra, amely levonja a következtetéseket, és figyelmezteti felhasználóját a teendőkre. A jövő csuda dolgokat rejt.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik