Tudomány

Magyar fotóst díjaz a National Geographic

Zsirmon Réka magyar természetfotós kapta a National Geographic idei pályázatának egyik elismerését Kócsagtenger című képéért.

A 125 esztendős National Geographic emberek, helyek és természet kategóriában meghirdetett, a világ egyik legrangosabbjának számító pályázatára több mint 150 országból több mint 7000 fényképet neveztek. A természet kategória győztese a fődíjat is elnyerő Paul Souders lett. A seattle-i fotós a befagyott Hudson-öbölben fényképezett, jeges víz alól felsejlő jegesmedve képével győzte meg a zsűrit.

Souders a tízezer dolláros (2,2 millió forintos) fődíj mellett meghívást kapott a National Geographic washingtoni főhadiszállására, ahol részt vehet a 2014. januári éves fotószemináriumon. Az emberek kategóriában a legjobb portrét a dán Cecile Baudier készítette Together, Alone (Együtt, egyedül) címmel egy 15 esztendős ikerpárról. A malajziai Adam Tan pedig a Long Road to Daybreak (Hosszú út hajnalig) című, helyek kategóriában pályázó fotójával lett díjazott.

A három győztes kép bekerül a National Geographic új számába. A díjazottak mellett tíz alkotást részesített dicséretben (honorable mention) a szakértői zsűri. Zsirmon Réka munkáját a természet kategóriában emelték ki. A Kócsagtenger című különleges hangulatú felvétel a gemenci ártéren készült, és egy olyan pillanatot örökít meg, amikor egy nagy csapat madár gyűlik össze kis helyen.

Zsirmon Réka Kócsagtenger című képe

“A kép egy dunai árvíz által feltöltött időszakos tó kiszáradó mederében készült. Ezekben a napokban a könnyű táplálék miatt ezerszámra gyűltek össze itt az egyébként kisebb csapatokban élő madarak. Egyedülálló élmény volt testközelből fotózni ilyen sok madarat. A tó elegendő táplálékot kínált mindannyiuknak, csak a felettük köröző rétisasok miatt rebbentek fel néha” – olvasható a közleményben.

A győztes és külön elismerésben részesült képek itt tekinthetők meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik