Tudomány

December 20.-án élőláncos tüntetés a Városligetért – Zöldszüret

Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszere, Rogán Antal a facebookon taglalja az energia várható árcsökkenését. Három biogázzal működő autóbuszt helyeztek üzembe Zalaegerszegen, mindent vihet idén a Tesla - Zöldszüret

A kormány a Városligetbe több nagyméretű, új épületet kíván építeni. A szakmai és társadalmi szervezetek egyöntetűen ellenzik a bővítést, a projektben azonban ők nem vesznek részt. A tervezgetés gyors ütemben zajlik: másfél millió új látogatóval számolnak, öt új múzeumot építenének, de hallani lehet már gasztro faluról, vidámparkról, cirkuszról is. A Levegő Munkacsoportot erősen kifogásolja a fejlesztések helyszínét, a számos ellenérv közül megtekinthet néhányat a greenfo.hu cikkében. December 20-án, pénteken délután élőláncot szerveznek a környéken lakók az Időkeréknél (a Műcsarnok mellett) 17 órakor.

A Nemzetközi Űrállomás múlt héten meghibásodott hűtőrendszere miatt sürgősen űrsétákat kell tennie a legénységnek – adja hírül az Index. Az asztronautáknak több űrsétára is szükségük lesz, ráadásul ezek nem is ígérkeznek rövidnek, alkalmanként két-három órát töltenek majd odakint a javításokkal. Az első űrsétát szombatra ütemezik, két amerikai űrhajóssal. A következő hétfőn lesz, a harmadik pedig karácsonykor.

A 450 tonnás ISS-nek két fő hűtőrendszere van, ezek elsősorban az elektromos berendezések túlmelegedését akadályozzák meg. A múlt heti meghibásodás után a legénység óvatosságból csökkentette azoknak a berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú.

A földgáz és a villamos energia várható világpiaci áráról vár előrejelzést az energiahivataltól a harmadik rezsicsökkentést előkészítő munkacsoport – közölte szerdai Facebook-videójában Rogán Antal. A kormánypárti politikus elmondta: a földgáz és a villamos energia területén is árcsökkenésre számítanak, és az a céljuk, hogy az a magyar fogyasztóknál is érvényesüljön 2014-ben. A fideszes frakcióvezető arra is kérte az energiahivatal elnökét, hogy kérjen adatokat a magyar szolgáltatóktól.
energiainfo.hu

Három gázüzemű autóbuszt helyeztek forgalomba szerdán Zalaegerszegen. A helyi járatként közlekedő járművek üzemanyagát a Zalavíz Zrt. zalaegerszegi szennyvíztisztító telepén, szennyvíziszapból előállított biogáz biztosítja. A tapasztalatok pozitívak, a számítások szerint a biogázzal üzemeltetett buszok évente 22 tonnával kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, mint a hagyományos járművek. Gyutai Csaba polgármester hozzátette, a közelmúltban sikerült növelni a szennyvíztelepen a biogáz előállítás kapacitását, így a tervek szerint a jövőben újabb ökbuszokat helyezhetnek üzembe.
zoldtech.hu

A Tesla Model S lehet a 2014-es Év Autója-választás győztese, hiszen nem csak bekerült a 10 döntős közé, a BMW i3-on kívül másnak nincs reális esélye az első helyre. A gyártó egy percet sem pihen, Franz von Holzhausen, a Tesla formatervezője elmondta, nincsenek elragadtatva a BMW elektromos autójától, szerintük az i3 fejlesztésénél nem adtak bele mindent. Az ellenfél 2015-ben mutatkozik be, a Tesla harmadik autója, egy igazi eletromos prémium szedán, várhatóan 10 millió forintos ár alatt lesz kapható. Amerikában már érkezik a hétszemélyes hobbiterepjáró, a model X is, sokat várnak a típustól a gyáriak. Ha ilyen ütemben folytatódik a Tesla sikere, hamarosan komoly ellenfélre találnak az európai prémiumgyártók.
mno.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Műanyag bankok a szegénység ellen?

Szén nélkül a bankvilág!

Az MVM felvásárolta a Főgázt – Zöldszüret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik