Tudomány

Magyar diák is ott lehetett a Nobel-díjak átadásán

nobel-díj átadás 2013 (Nobel-díj)
nobel-díj átadás 2013 (Nobel-díj)

Zsombori Balázs 17 éves középiskolást, a 2012/2013 évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesét delegálta a Magyar Innovációs Szövetség a stockholmi Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Szemináriumra, valamint a Nobel-díjak átadásának ünnepségére.

Zsombori Balázs “PictoVerb” című pályamunkájával ért el első helyezést a tehetségkutató versenyen. A december 4. és 11. között Stockholmban megrendezett nemzetközi szemináriumon a világ minden tájáról 24, 18-24 év közötti fiatal vehetett részt, akiknek lehetőségük nyílt arra, hogy meghallgassák az idei Nobel-díjasok előadásait.

A fiatalok a program során majdnem ezer középiskolás előtt ismertették projektjeiket, amit a svéd televízió élőben közvetített. Zsombori Balázs a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem hallgatóinak is előadást tartott alkalmazásáról.

A fiatalok meghívást kaptak arra a fogadásra, amelyre az idei és néhány korábbi Nobel-díjas is hivatalos volt, december 10-én pedig a stockholmi Concert Hallban részesei lehettek a Nobel-díjak átadásának, majd a városházán megrendezett bankettnek.

A 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen helyezést elérő fiatalok számos nemzetközi versenyen vehetnek részt, egyebek közt az Egyesült Államokban, valamint Európa több országában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik