Kultúra

Átadták a Nobel-díjakat

nobel-dij(960x640)(3).jpg (nobel díj)
nobel-dij(960x640)(3).jpg (nobel díj)

Az stockholmi ünnepségen Alice Munro, írónő nem tudott személyesen megjelenni.

XVI. Károly Gusztáv svéd király tizenegy kitüntetettnek nyújtotta át Alfred Nobel halálának évfordulóján a legjelentősebb elismerést a tudomány és az irodalom területén. Utóbbi kategória kitüntetettje, Alice Munro kanadai író – az idei év egyetlen női díjazottja – egészségi állapota miatt nem vett részt személyesen az ünnepségen. A 82 éves szerzőt lánya, Jenny Munro képviselte.

Munro lánya a kitüntetéssel ( Fotó: MTI)

Akik ott voltak

Jelen volt viszont a svéd főváros Koncertpalotájában tartott ünnepségen az orvosi-élettani kategória három díjazottja, az izraeli-amerikai James Rothman és Randy Scheckman, valamint a német-amerika Thomas Südhof – akik a sejt szállítórendszerének szabályozásával kapcsolatos felfedezésekért kapták megosztva az idei Nobel-díjat -, mint ahogy személyesen vett részt a ceremónián az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon létezését megjósoló brit Peter Higgs és a belga Francois Englert is. A két tudós annak a mechanizmusnak az elméleti megalapozásáért részesült az elismerésben, amely hozzájárult a szubatomi részecskék tömege eredetének a megértéséhez, és amelyet nemrégiben megerősítettek a megjósolt elemi részecske felfedezésével a CERN nagy hadronütköztetőjének (LHC) ATLAS- és CMS-kísérleteiben.

Elutazott Stockholmba a komplex kémiai rendszerek modellezéséért kémiai Nobel-díjjal jutalmazott Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel is, akik a kvantumkémiai számításokat a klasszikus kémiai számításokkal kombinálva fejlesztettek ki a komplex kémiai rendszerek leírására alkalmas modelleket. A három tudós munkájával megalapozta azokat a számítógépes programokat, amelyek segítenek megérteni és előrevetíteni a kémiai folyamatokat.

A közgazdasági Nobel-díjat is hárman vették át kedden, Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert Shiller. Az amerikai közgazdászok azokért az empirikus kutatásokért kapták az elismerést, amelyekkel azt vizsgálták, hogyan lehet több évre előre jelezni a részvény- és kötvénypiaci árak változását.

270 milliós pénzjutalom

A legmagasabb tudományos és irodalmi elismeréssel összesen 8 millió svéd korona (269 millió forint), valamint oklevél is jár.

A Nobel-békedíjat szintén kedden adták át a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) a vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért, de a hagyományoknak megfelelően nem Stockholmban, hanem Oslóban.

Tiltakozók

Stockholmban a rendőrök őrizetbe vettek négy meztelen tiltakozót, akik megpróbáltak bejutni a Koncertpalota épületébe. Előzőleg kínai művészek bejelentették, hogy ruha nélkül vonulnak az épülethez tiltakozásul amiatt, hogy tavaly Mo Jen kínai írónak ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik