Tudomány

Túl közel ment a Naphoz az évszázad üstököse

Hivatalosan is halottnak nyilvánították az ISON-üstököst egy tudományos konferencián, ahol a Nap izzó felszínével való túl közeli találkozást nevezték meg az égitest végzeteként.

A csillagászokat és a médiát is lázban tartó üstökös november végén, a Napkoronán áthaladva töredezett darabokra. Kozmikus vándorútjának legközelebbi pontján az üstökös 1,17 millió kilométerre járt a Nap felszínétől, vagyis csillagászati mértékkel mérve gyakorlatilag súrolta azt.

A tudósok még napokig kapaszkodtak a halvány reménybe, hogy az üstökös magja esetleg túlélte a kalandot és felragyog, de pár nappal később már úgy tűnt, hogy a találkozás végzetes volt az ISON számára. Az üstökös megfigyelési programját irányító Karl Battams, az amerikai asztrofizikus szerint az üstökösből semmi látható nem maradt.

“Sajnálom, az ISON-üstökös halott. De emlékét megőrizzük” – jelentette ki Battams az Amerikai Geofizikai Egyesület San Franciscó-i konferenciáján. A tudós hozzátette, hogy “szívbemarkoló” volt az üstökös utolsó óráinak megfigyelése.

Az égitestet két amatőr orosz csillagász fedezte fel tavaly. Az üstökösöknek az a családja, amelyből az ISON is származik, a Nap-Föld távolság sok ezerszeresére, félúton a következő csillag irányában fekvő Oort-felhőből való. Számítógépes modellek szerint az ISON 5,5 millió éve indult kozmikus vándorútjára a Naprendszer pereméről annak központja felé.

Akkor azt mondták róla, hogy minden idők legfényesebb üstököse lesz, fényessége elérheti, sőt meg is haladhatja a teleholdét.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.