Tudomány

1400 éves buddhista szentélyt fedeztek fel

buddha (buddha)
buddha (buddha)

1400 éves buddhista szentélyt fedeztek fel régészek Észak-Kínában. A templom hajdan nagy számú Buddha-szobornak adott otthont - jelentette be a kínai társadalomtudományok akadémiájának régészeti intézete.

A régészek szerint épületet 556-ban, az északi Csin-dinasztia uralkodása alatt (550-557), a buddhizmus virágkorában emelték. A szentély a Shanhszi tartomány székhelye, Tajjüen melletti hegyek közt megbúvó Tungcö-templomcsoport része.

Az épület a maga nemében egyedülálló a Kínában valaha feltárt emlékek között: rávilágít a korai buddhista szobrászművészet értékeire – tájékoztatta Li Jücsün, az ásatás vezetője a Hszinhua kínai hírügynökséget.

Bár 1117-ben háborús pusztítások áldozatául esett, a templom sok, jó állapotban fennmaradt szobrot rejtett. Falfülkéit Buddha-szobrok díszítették, egyikük húsz méternél is magasabb. Az eltelt sok évszázad felismerhetetlenné tette, de néhány feltárt maradványból következtetni lehet eredeti külsejére.

A templomban egy 2,6 méteres, a Tang dinasztia idején (618-907) készült falfestmény is előkerült, melynek különleges értékét a régészek szerint az adja, hogy a régió legrégibb hasonló jellegű műalkotása lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik