Tudomány

Vadmacskát fogtak Budán

Különleges ragadozó, egy vadmacska került abba az élve fogó csapdába, melyet a fővárosba merészkedő rókák befogására állítottak fel a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei.

Európa egyik legkevésbé ismert emlős ragadozója az érintetlen területeket kedveli, ezért különösen érdekes, hogy a főváros erdeiben bukkan fel, a Budai-hegység azon részén, ahol minden nap sok kiránduló, túrázó fordul meg. Azok az erdészek sem találkoztak régóta vadmacskával a Budai-hegységben, akik naponta bejárják a területet – tájékoztatta a Pilisi Parkerdő Zrt. csütörtökön közleményben az MTI-t.

A számos élőhelyén veszélyeztetettnek számító vadmacska felbukkanása a budai erdőkben azt jelzi, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. által alkalmazott természetközeli erdőgazdálkodási módszerek eredményeként a főváros és közvetlen környezetének erdei is nyújthatnak megfelelő életteret az ilyen ritka és védett fajok számára.

A vadmacska rejtett életmódja rendkívül megnehezít a vizsgálatát, élettevékenységeinek, viselkedésének jobb megismerését. A pontos azonosítás érdekében az erdészek szőrmintát vettek a rókacsapdába esett példányról, ezt genetikai vizsgálaton szakértők elemzik.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által használt élve fogó csapda lényege, hogy az elfogott állat sérülés nélkül ússza meg a kalandot. A vadmacska csak pár órát töltött a ketrecben, az erdészek visszaengedték az erdőbe.

A vadmacska kisméretű ragadozó, a házimacskától erőteljesebb testfelépítése és jellegzetes mintázatú, bozontos farka különbözteti meg. Busa fejű, a házimacskánál valamivel nagyobb és hosszabb végtagú, jellegzetes cirmos mintázatú.

Testtömege 5-7 kilogramm között mozog, de a Kárpátokban találtak már 15 kilogrammos példányokat is. A fekete színváltozat a vadmacskánál ritka, csak Skóciában és a Kaukázus vidékén figyelték meg – lehetséges, hogy a házimacskával való keveredés következtében alakul ki. Mivel gyakran kereszteződik házi macskával, ezért a teljesen tiszta vérvonal nagyon ritka.

Tápláléka főleg rágcsálókból áll, de elkapja a madarakat, hüllőket és rovarokat is. Az emberre nem veszélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik