Tudomány

Indián nyelven is elérhető a Facebook

facebook (facebook)
facebook (facebook)

Elindult a Facebook guaraní nyelvű változata Paraguayban, így a helyiek immár az ország elsőszámú bennszülött nyelvén navigálhatnak a közösségi portálon.

A guaraní nyelvű verzió három hónapig lesz elérhető a dél-amerikai országban, majd kiértékelik a helyesírási szabályok és a nyelvhasználat tekintetében.

Paraguayban a hivatalos nyelv a spanyol, de a népesség többsége a bennszülött indiánok guaraní nyelvén beszél. Tadeo Zarratea guaranítanár szerint a nyelvnek három változata van: a hagyományos, az akadémiai, valamint a spanyol nyelv és a hagyományos guaraní keverékéből kialakult yopara.

Zulma Trinidad, a Guaraní Nyelvi- és Kulturális Központ munkatársa szerint a közösségi oldal az akadémiai, míg a nyelvet beszélők többsége a hagyományos írásmódot használja.

A Facebook guaraní nyelvű verziójának keddi elindításakor a közösségi oldal munkatársa, Laura Gonzalez elmondta, ez az első alkalom, hogy egy Facebookhoz hasonló vállalat kifejezetten a paraguayiak számára gyártott termékkel rukkolt elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik