Tudomány

Hiány van sárgaláz elleni oltóanyagból

oltás (oltás)
oltás (oltás)

Most jön az afrikai utazások szezonja, a vírus elleni vakcinából azonban átmeneti hiány van Európában és Magyarországon.

Magyarországon ez a betegség nem fordul elő, gondot az okoz, hogy most kezdődik az afrikai, dél-amerikai utazások szezonja. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Oltóközpontjában ebben az időszakban hetente 30-40 ember jelentkezik sárgaláz elleni védőoltásra – közölte az ÁNTSZ. Az ÁNTSZ az oltóanyaghiányt belső átszervezéssel hidalja át, így aki igényli, megkaphatja a vakcinát, de ehhez előzetesen – lehetőség szerint néhány héttel az utazás előtt – telefonon be kell jelentkeznie.

A sárgaláz okozója egy vírus, amelyet szúnyogok terjesztenek Dél-Amerika és Afrika trópusi területein. Néhány napos lappangás után lázzal, izomfájdalommal, sárgasággal, veseelváltozással, esetleg vérzéses szövődményekkel járó betegség, amely körülbelül 10 százalékban halálozással végződik, védőoltással azonban megelőzhető. Az oltóanyag hatásossága csaknem 100 százalékos. Egyetlen oltást kell beadni, a védettség tíz nap múlva alakul ki és tíz évig megmarad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik