Tudomány

Az 5 legpusztítóbb vírus

Szamitogepes-virus(960x640)(1).jpg (vírus, számítógépes vírus, )
Szamitogepes-virus(960x640)(1).jpg (vírus, számítógépes vírus, )

Szerencsére évek óta nem volt hozzájuk hasonló.

A hónap elején ünnepelte 25. születésnapját az első digitális járvány, amelyet a Morris-féreg okozott. Bár az amerikai szakértők első körben szovjet támadásra gyanakodtak, hamar kiderült, hogy egy 23 éves egyetemista félresikerült próbálkozása volt.

Azóta azonban sokkal nagyobb és sokkal gonoszabb kártevőket is látott már a világháló. Az öt legpusztítóbb a Slammer, a Code Red, az ILOVEYOU, a Sobig.F és a Mydoom volt.

Slammer (2003)
Fertőzöttek száma: 200 ezer Okozott kár: 1200 millió dollár

Bár teljesen véletlenszerűen próbálkozott, hihetetlen sebességgel terjedt, méretét 8,5 másodpercenként megkétszerezte. Áldozatai között voltak a Bank of America bankautomatái, a 911 rendszere Washington államban, a Continental Airlines és Ohio állam egyik atomerőműve.

Code Red (2001)
Fertőzöttek száma: 1 millió Okozott kár: 2600 millió dollár

Ez a féreg a Windows 2000 és Windows NT operációs rendszerek egyik hiányosságát használta ki, és éppen ezért nem is próbálkozott más gépekkel. Ennek ellenére sikerült megbénítania a világháló egy részét – például a Fehér Ház és számos kormányzati szerv weblapját.

ILOVEYOU (2000)
Fertőzöttek száma: 500 ezer Okozott kár: 15 000 millió dollár

Talán a leghíresebb mind közül, e-mailben terjedt, s legkésőbb ekkor tanultuk meg egy életre, hogy a csatolmányokban nem szabad vakon megbízni. Elsődleges célja internetes jelszavak gyűjtése volt.

Sobig.F (2003)
Fertőzöttek száma: 2 millió Okozott kár: 37 100 millió dollár

Mivel szaporodását megpróbálta álcázni, egyszerre számított féregnek és trójainak. A felhasználónak elég volt megnyitnia az őt tartalmazó e-mailt, hogy a program azonnal vadászni kezdjen a címjegyzékben. Számos nagyvállalat rendszereit jelentősen lelassította – olyannyira, hogy az Air Canada például leállította járatait.

Mydoom (2004)
Fertőzöttek száma: 2 millió Okozott kár: 38 000 millió dollár

Módszere az ezüstérmeshez hasonló volt, azzal az apró különbséggel, hogy viszonylag hamar kiérdemelte a világ leggyorsabban terjedő férge címet. Egyesek szerint egy orosz profi hozta létre, de származása mai napig ismeretlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik