Tudomány

Sok magyarnak büdös a lába

lábszag (lábszag)
lábszag (lábszag)

A lábszag a cipőviselés természetes velejárója, kivéve természetesen a nőknél. Ettől függetlenül honfitársaink fele "ismer olyan embert", aki küzd a bűzzel, de ők biztosan mind férfiak.

A nőknek gyakorlatilag nincs lábszaguk. Legalábbis százból mindössze nyolcan érzik úgy, hogy ez problémát okozna nekik – derül ki a Mediped 1000 fős mintán, a lakosság egészét lefedő felméréséből. Máris bátrabbak a hölgyek, ha nem róluk van szó: több mint egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy családjában van olyan ember, aki “lábszaggal küzd”. Összességében egyébként minden második megkérdezett mondta azt, hogy saját magának, illetve akár több hozzátartozójának is bizony meggyűlik a baja a cipőből kibuggyanó szakokkal.

Életkori sajátosságok e kérdésben nincsenek, a szag kicsit és nagyot, felnőttet és gyereket egyaránt fojtogat. Más a helyzet vidék-város viszonylatban: az urbanizáció áldásában lubickolóknak a fele érintett, míg vidéken az emberek kétharmada. Nem mindegy az iskolázottság sem. Minden negyedik, általános iskolai végzettségű magyar szenved saját lábszagától, és tízből heten élik együtt mindennapjaikat saját vagy valamelyik családtagjuk problémájával. Ugyanez az arány felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében 12 és 51 százalék.


forrás: Fotolia

A bűz felelőseként pedig a többség a gumicsizmát, a műbőr cipőt, a bakancsot, valamint a zokni nélkül viselt tornacipőt jelölték meg a válaszadók. Nemenként eltérés volt a sorrendet illetően, de azt tízből nyolc ember tudta, hogy a kellemetlen szagokról a lábon tenyésző gombák és baktériumok mellékterméke tehet. Ezektől bűzlik a lábbeli, hiszen ez az a “ruhadarab”, amit szinte soha nem mosunk ki.

A lábizzadás következtében pedig a cipőben kialakul egy fajta mikroklíma, amely nedves, meleg, sötét hely, ami mint egy inkubátor, kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok számára. Hiába az alapos lábmosás, ha a cipő továbbra is fertőzött és büdös. A megoldás tehát a fertőtlenítés, aminek egy hatásos módja az UV-C-fény. Klinikailag és tudományosan igazolt, hogy az UV-C ultraviola fénynek gomba- és baktériumölő hatása van, kórházakban már évtizedek óta sterilizálnak orvosi eszközöket ultraviola fénnyel, köznevén germicid lámpával – idézi a közlemény Stehlich Gábor bőrgyógyász főorvost.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik