Tudomány

Véget érhet a mészárlás az Északi-sarkon

Évről évre egyre kevesebb fókát vernek agyon vagy lőnek le a jégmezőkön - erkölcsi indokból egyre több ország tiltja be a fókából készült termékek kereskedelmét.

Természetvédők gyakran kongatják a vészharangot, hogy egy-egy faj az illegális vadászat miatt hamarosan eltűnhet a föld színéről. A legtöbb fókát nem fenyegeti a kihalás veszélye, megölésük is sok helyen engedélyezett. Az ő esetük inkább azt a kérdést veti fel, hogy elpusztíthatunk-e állatokat – éljenek azok szabadon, vagy fogságban – pusztán azért, hogy bőrüket magunkra húzhassuk?

Ezek az emlősök pedig azért jelentik az állatvédelmi kampányok zászlóshajóját, mert amit velük művelnek igazán hátborzongató. A tucatnyi vonagló test, vöröslő vér a hómezőn, na meg azok az ártatlan szemek… Sőt, egészen a közelmúltig elpusztításuk módja is elképesztő volt.

A vadászok bunkósbottal verték agyon a menekülésre és védekezésre képtelen állatokat. Két ütés a fejre, a fóka csak néz könyörgőn. Harmadik, negyedik, a szemek kihunynak, a test elernyed. Már csak hab a tortán, ahogy a nyúzásra érkező “vadász” nem adja meg a kegyelemdöfést, hanem röhögve pózol a vergődő állat fölött.

A témában “emészthető” videót nem találtunk. Igyekeztünk nem a legvéresebbet választani, de tényleg csak erős idegzetűeknek:

Nincs egyedül, akinek fenti képsoroktól még a gyomra is ökölbe szorul. A nemzetközi felháborodás hatására A kegyetlen bánásmód elleni tiltakozás hatására az utóbbi időben változtattak a módszeren, a botot, csáklyát puskára cserélték.

Lassan azonban azt is sutba dobhatják, a Kereskedelmi Világszervezet jóváhagyta az Európai Unió döntését, miszerint kitiltja területéből a megölt fókákból származó összes terméket. Az uniós tiltás már a nemzetközi jóváhagyás előtt is éreztette hatását: tavaly a kanadai kormány 400 ezer fókára adott ki vadászati engedélyt, de „már csak” 91 ezret lőttek ki. Norvégiában is egyre kevesebbet gyilkoltak le az utóbbi időkben – olvasható a Greenfón.

Az unióval együtt immár 34 országban van teljes tilalom a fókákból készített termékekre, köztük az Egyesült Államokban, Mexikóban, Oroszországban és Tajvanon.

A puskával történő vadászat sem tűnik kevésbé brutálisnak:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik