Tudomány

Kezdődhet a madáretetés!

Jön a fagy, a madaraknak szüksége lehet ránk. Etetni bárhol lehet, de nem mindegy, hogy mivel.

Az előrejelzések szerint november utolsó hetével beköszöntetnek a tartós éjszakai fagyok, amivel “hivatalosan” is elindul a madáretetési szezon Magyarországon. Több, mint egy évszázados hagyományról beszélünk.

Hazánk környezeti állapota ma még szerencsére nem igényli a természetes táplálékbázisokat pótló, takarmányozási jelegű, egész éves etetés gyakorlatát, Angliában már szükség van. Ezért nálunk az etetési időszak ősztől a tél végéig tart. A feleslegesen végzett nyári etetés viselkedéstorzító hatású, ami nemcsak a madárállományok természetes viselkedését veszélyezteti, de egyes esetekben komoly közlekedési baleseti kockázatot is jelent – tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME).


Süvöltő (Orbán Zoltán/MME)

Etetni szó szerint szinte bárhol, a talajszinttől egészen a sokadik emeleti lakótelepi erkélyekig és ablakokig lehet. Az etetőkre járó, akár kéttucatnyinál is több madárfaj igényeit három fő eleségcsoporttal elégíthetjük ki. Napraforgó- és aprómag keverékével, almával, valamint állati zsiradékkal, cinkegolyóval és faggyúval. Az etetők nélkülözhetetlen kiegészítő „berendezései” az itató, ahol a madarak fürdeni is tudnak, illetve a mesterséges odúk, melyekben az odúköltők védett helyen éjszakázhatnak.

Télen a víz természetesen befagy, de ha napközben legalább egyszer langyos vízre cseréljük a jeget, akkor már segítettünk a madarakon. Ne etessünk viszont péksüteménnyel, nedvszívó, romlékony eleségekkel, mert ezek a téli nedves időben erjedésnek indulnak és meg is penészednek. Ez pedig emésztőrendszeri gyulladást okozhat a hideg idő miatt amúgy is nagy kihívások elé állított madaraknál.

Az etetési időszak végét a tartós fagyok megszűnése hozza majd el, várhatóan valamikor március közepén, végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik