Tudomány

Lekapták az unikornist

Vietnamban él, és a bolygó legritkább emlőseként tartják számon. Legutóbb 1998-ban sikerült lencsevégre kapni, azóta ismét azt hihettük, hogy kipusztult.

A vietnami antilopot a helyiek szaolának nevezik, az unikornis, vagy egyszarvú elnevezést a a média dobta be a köztudatba. A közelmúltban, 1992-ben fedezték fel, ami hatalmas szenzációnak számított: korábban senki nem gondolta, hogy egy nagytestű állat a XX. század végéig rejtve maradhat az ember elől.

Valóban nem kicsi: testhossza 180, marmagassága 90 centiméter, súlya 100 kilogramm. Kinézetre antilop, ám valójában a szarvasmarha rokona. Legfontosabb ismertetőjele két párhuzamos, hegyes végű, akár 50 centiméteres hosszúságú szarva. Jogos a kérdés, miért nevezzük egyszarvúnak? Mert éppoly ritka, mint a legendák unikornisa, amely szarvának különleges gyógyító erőt tulajdonítottak. Elfogni csakis úgy lehetett, ha éjszaka egy tiszta életű szűz lányt küldtek az erdőbe: őt meglátva a különleges állat nem menekült, sőt fejét a lány ölébe hajtva pihent.

A szaolát talán még nehezebb elfogni, hiszen legutóbb 1999-ben rögzített képet róla egy kamera csapda a laoszi Bolikhamszaj tartományban. 2010-ben ugyanezena területen falusiak elfogtak ugyan egy antilopot, az állat azonban nem sokkal azután elpusztult – írja a WWF Magyarország. A rejtélyes fajt idén szeptemberben egy kameracsapdával sikerült lefilmezni, melyet a WWF és a vietnámi kormány Erdővédelmi Hatósága közösen állított fel az Annamite-hegységben.

A szaola felfedezése óta eltelt 20 évben nagyon keveset sikerült megtudni a vietnami antilop viselkedéséről. Rendkívül nehéz megpillantani, így a populáció pontos létszámát a természetvédők nem tudták megállapítani. Legjobb esetben is csupán pár száz, talán ezer példány él a távoli, sűrű erdőkben, Vietnám és Laosz határán.

Így már érthető, miért ugrott ki a bőréből örömében azélővilágért aggódó emberek többsége alábbi, a laikus számára nem kifejezetten érdekes fotótól. Nem hittünk a szemünknek, amikor megláttuk a felvételeket! A dél-kelet ázsiai természetvédők számára a szaolák ‘szent grálnak’ számítanak, így meglehetősen izgatottak lettünk – lelkendezett Dr. Van Ngoc Thinh, a WWF Vietnám igazgatója.


A kameracsapda felvétele (forrás: WWF)

Nemcsak ritka és rejtőzködő az ázsiai egyszarvú, de kifejezetten veszélyeztetett. A szoalák legtöbbször hurokcsapdák áldozataivá válnak, melyeket az orvvadászok más állatok befogására állítanak fel, és amelyek nagy hasznot hoznak számukra az illegális piacon. A természetvédelmi őrök több mint 30 ezer hurokcsapdát távolítottak el és több mint hatszáz illegális vadásztábort számoltak fel a szaola természetes élőhelyén 2011 óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik