Az Ásványvízgyártók Nemzetközi Szövetsége által nyilvánosságra bocsájtott adatok szerint az ipari előállítás 1,39 liter vizet követel egy átlagos egyliteres palack esetén, és ez az érték még így is a legjobbnak számít a palackozott üdítők piacán.
Lehet, hogy a többi ipari résztvevővel összehasonlítva ez nem hatalmas szám, de ha belegondolunk, mégis komoly pazarlás. Majdnem minden harmadik ásványvízre jut egy liter, amit kiöntözünk feleslegesen, ez pedig nem tűnik a környezettudatosság mintapéldájának.
Felmerül a kérdés, mekkora szükségünk van a gyártósoron előállított, műanyag flakonba töltött, kormot köpő kamionokkal boltokba szállított vízre? Gyakorlatilag semmi. Egy katasztrófa, fertőzött csapvíz esetén, vagy vízszegény környezetben lehet létjogosultsága a palackozott vizeknek, egyéb esetekben környezettudatos fogyasztóként jobb, ha a vezetékes vizet választjuk.
A mindennapi felhasználáshoz ez hatékonyabb, fenntartható módja az ivóvíz biztosításának, és a csapvízben sejtett káros anyagok, klór rémét egy egyszeri befektetést jelentő víztisztító berendezéssel könnyedén ártalmatlanítani tudjuk.