Tudomány

Egyre fényesebb az évszázad üstököse

Lassan már szabad szemmel is lehet látni az ISON-üstököst.

Csütörtökön európai észlelők, később az amerikai kontinensen élők, majd távol-keleti amatőrök is megerősítették, hogy igen jelentős fényességnövekedés következett be az ISON-üstökösnél – írja a csillagaszat.hu. Az égitest már hétfőn látható volt, de még nem volt olyan fényes, mint várható lett volna.

Az ISON-t 2012. szeptember 12-én fedezték fel a Nemzetközi Tudományos Hálózat Távcsövével (International Scientific Optical Network, ISON), melyről nevét is kapta. Akkor azt mondták róla, hogy minden idők legfényesebb üstököse lesz, fényessége elérheti, sőt meg is haladhatja a teleholdét. Később ellentmondásos hírek jelentek meg róla, kutatók egy csoportja szerint mire ideérne az üstökös magja széthullik, elporlad.

Mi várható a következő napokban?

A portál cikke szerint az égitest közeli jövője mindenképpen a további fényesedés, így szombat hajnalban már szabad szemes üstökösként üdvözölhetjük. Természetesen ehhez az is kell, hogy kitisztuljon az ég, és hogy ne zavarjon a holdfény.

A két hét múlva esedékes napközelség elérésében még mindig nem biztosak a csillagászok. Ha túléli a napközeli elhaladást, december első felében reggelente talán szabad szemmel is megfigyelhető lehet, karácsony előtt pedig távcsővel egész éjjel láthatóvá válik.


Fotó: Mike Hakney

A csillagászok ezért is várják

Az üstökösök a Naprendszer külső vidékéről származnak, és lehetővé teszik, hogy a kutatók azokat a régiókat tanulmányozzák, ahol a Naprendszer mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezésekor megfagyott ősanyag változatlan formában maradt meg. Hermann Böhnhardt, a katlenburg-lindaui Max Planck Naprendszerkutató Intézet csillagásza szerint az ISON az eddig ismert üstökösökhöz képest egészen fiatal, a napsugárzás eddig alig módosított rajta.

A tucsoni Bolygótudományi Intézet (Planetary Scinece Institute) kutatója, Jian-Yang Li elmondta: az is feltehető, hogy az ISON-üstökös első útját teszi a Naprendszer belseje felé, és a növekvő megvilágítás sok olyan mérést tesz lehetővé, mely a legtöbb fiatal üstökös esetében aligha végezhető el.

Az ISON a Föld története szempontjából is érdekes lehet. Nem világos ugyanis, honnan származik az óceánok vize, az üstökösök tömegének felét pedig víz alkotja. Egyes elméletek szerint üstökös becsapódásával kerülhettek az élet alapvető elemei a bolygóra – hangoztatta Böhnhardt.

Ha további képekre kíváncsi az üstökösről, kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik