Tudomány

Ilyen még nem volt, ősszel érik az eper

eper1 (eper, )
eper1 (eper, )

A fegyverneki családi gazdaságban augusztus végén ültették el a palántákat. Eddig nem fordult elő, hogy a növények termést hoztak volna a kiültetést követően, még ősszel. A gazda csak tavaszra várta a termést, azonban a meleg, napos őszi időben a növények fogyasztható termést hoztak.

Az epret nagy földrajzi alkalmazkodóképessége és elterjedése miatt szinte a világ minden országában termesztik. Évelő, tőrózsát fejlesztő növény, az indanövényről úgy nevezett frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek, melyek sekélyen helyezkednek el a talajban.

Az eper virágzata a gyökértörzs csúcsrügyéből fejlődik. Általában egy hosszú tőkocsány végén alakulnak ki a változó számú virágból álló bogernyők. Ezek eltérő időben virágoznak, így nemcsak az érésük húzódik el, hanem a bogyóméret is változik. A virágoknak 5 csészelevelük, 5 sziromlevelük, 3 porzókörük és számtalan termőlevelük van. Az eper virágai rendszerint hímnősek, de lehetnek csak egyivarúak is. A termők a vacok felületén helyezkednek el.

Megtermékenyülésük után a vacok növekedni kezd, ebből képződik a gyümölcs. Az elhúsosodó vacok felületén találhatók meg az eper igazi termései, az aszmagok.

Hazánkban a legnagyobb termést adó körzetek Pest megyében,Szentendrei-sziget,Tahitótfalu térsége, Pest megye déli része: Lajosmizse,Dabas, ezeket követik nagyság szerinti sorrendben a következő termőkörzetek: Bács-Kiskun megye: Szeged-Szatymaz környéke, Heves megye: Nagyréde körzete valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Győr-Moson-Sopron megye egyes területei. – wikipédia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik