Tudomány

30 millió dollárért kelt el a narancsszínű körte

Narancsszínű gyémánt - The Orange (gyémánt, )
Narancsszínű gyémánt - The Orange (gyémánt, )

Az előzetesen vártnál jóval magasabb áron, több mint 30 millió dollárért kelt el a Christie's aukciósház keddi ékszerárverésén a világ legnagyobb narancssárga gyémántja Genfben, míg a szerdán a Sotheby'snél árverésre kerülő legértékesebb Pink Starért 60 millió dollárt remélnek.

A drágakőért 31,5 millió, adókkal és illetékekkel együtt 35,54 millió dollárt (7,9 milliárd forintot) fizetett a győztes, aki a jelenlévő kétszáz fő tapsvihara közepette a licitet követően azonnal elhagyta a termet. Az aukciósház nem kívánta felfedni a vevő – egy jelentős gyűjtőként jellemzett férfi – kilétét. A Christie’s az eladó nevét sem hozta nyilvánosságra, a kővel kapcsolatban pedig csak annyit közölt, hogy Dél-Afrikában találták.

Narancsszínű körte

A gyémánt a benne lévő nitrogénatomoknak köszönheti “nagyon vibráló, gazdag és mély” színét. A nitrogén rendszerint sárga színt eredményez a gyémántoknál, ebben a drágakőben azonban a megszokottnál jóval több van belőle, emiatt narancssárga.

A The Orange néven emlegetett, körtealakúra csiszolt kő elsősorban a mérete miatt számít ritkaságnak: ez a legnagyobb narancssárga gyémánt, amely valaha árverésre került. Értékét az árverést megelőzően 17-20 millió dollárra becsülték.


Fotó: AFP

A 35,54 millió dolláros összeg karátonkénti rekordot, 2,39 millió dollárt jelent a színes gyémántok esetében. “Fantasztikus, csodálatos ár” – közölte az árverést követően az aukciósház. A karátonkénti rekordot ezt megelőzően 2,15 millió dollárral egy Hongkongban 2009-ben elárverezett élénk fantázia-rózsaszín gyémánt tartotta.

A színes gyémántok, közülük is a kékek, a rózsaszínűek, de a narancssárgák is rendkívül ritkák, utóbbiak közt pedig alig van olyan, amelynek súlya a csiszolást követően meghaladja a 3-4 karátot. A valaha árverésre bocsátott élénk fantázia-narancssárga gyémántok közül az eddigi legnagyobb is csak alig hatkarátos volt.

1990-ben egy 4,77 karátos narancssárga-sárga gyémánt, a Graff Orange 3,92 millió dollárért kelt el, egy másik híres fancy vivid orange gyémántért, az 5,54 karátos Pumpkin Diamondért 1997-ben 1,32 millió dollárt fizettek.

A legdrágább gyémántot is aladják

Szerdán a rivális Sotheby’s aukciósház értékesíti a világ valaha árverésre került legértékesebb gyémántját, a színét és tisztaságát tekintve egyaránt tökéletesnek mondható Pink Start. Az 59,60 karátos rózsaszín drágakőért 60 millió dollárt remélnek.

A gyémántok a lányok legjobb barátai

A Christie’s kedd esti licitjén 7,9 millió dollárért kelt el egy hétsoros igazgyöngy nyaklánc. A páratlan ékszert egy meg nem nevezett királyi család bocsátotta árverésre. A sautoirt alkotó 614 gyöngy többsége fehér és krémszínben játszik, de vannak rozé és zöld tónusúak is. Ezeket a fényeket a gyöngyök felszínén keletkező színjátszás okozza, ami fontos tényező a féldrágakövek szépségében.

A várt összegért, 8,7 millió dollárért talált vevőre egy Cartier-nyakék gyémántból és smaragdból, amely az Ónkirálynak nevezett Simon Patino bolíviai mágnás feleségéé volt. Az ékszer 1937-ben készült Londonban, miután a Cartier megvásárolta Viktória Eugénia spanyol királyné 45 karátos smaragd keresztjét, amely egykor II. Izabella spanyol királynő, majd Eugénia francia császárné birtokában is volt. Később a keresztet megvásárolta a Van Cleef & Arpels ékszerház, a nyakláncot pedig megrövidítették, hogy egy pár hozzá illő fülbevalót készítsenek.

Kalapács alá került a néhai Fáiza Fuád egyiptomi hercegnőnek a Van Cleef & Arpels által készített smaragd és gyémánt nyaklánca, amelyért 3,59 millió dollárt adtak. Az art deco ékszer különlegessége, hogy a smaragdok függőként díszítik a nyakláncot, így téve lehetővé a zöld kövek finom játékát a viselő dekoltázsán. Fáiza hercegnő korának egyik legelegánsabb és legszebb nője volt, a nyaklánc ritka emlék a forradalom előtti Egyiptomból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik