Tudomány

A Környezetvédelem Hónapja a budapesti Francia Intézetben

Filmvetítésekkel és kiállítással várják az érdeklődőket a Francia Intézetben a szerdán kezdődött Környezetvédelem Hónapja programsorozaton, amelyet a Francia Nagykövetség és a Francia Intézet a magyar Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben tizenegyedik alkalommal rendez meg.

A szervezők célja, hogy minden év novemberében a közösen kiválasztott témák keretében felhívják a figyelmet a bolygót érintő problémákra és reagáljanak a nemzetközi fórumokon felvetett kérdésekre.

Az idei a Vízügyi Együttműködések Nemzetközi Éve, ennek keretében Magyarország adott otthont október elején a Víz Világtalálkozónak. 2015-ben Franciaország kerül reflektorfénybe, ugyanis Párizsban rendezik meg a 21. Klímaváltozási Konferenciát.

A tájékoztató szerint ezért az idei Környezetvédelem Hónapja fő témái a víz, továbbá az eltűnőben lévő, az élethez elengedhetetlen természeti kincsek és élőlények, az ökológiai gazdálkodás, valamint a genetikailag módosított szervezetek (GMO), a 2014-es Környezetvédelem Hónapja pedig a klímaváltozással fog foglalkozni.

A november 29-ig tartó programsorozat keretében a vizet érintő kérdésekre reagálva szó lesz egyebek mellett az UNESCO 2013-as vízügyi programjáról, a fenntartható vízgazdálkodásról, az alternatív környezetkímélő megoldásokról. A programsorozat záróeseménye a génmódosított növények és a méhek együttélésének kérdésével foglalkozik majd.

A budapesti Francia Intézetben rendezett programok ingyenesek és mindegyikhez biztosítanak szinkrontolmácsolást. Bemutatkoznak azok a magyar fiatalok is, akik megnyerték a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj hazai pályázatát, a legfiatalabbak részére pedig külön programot rendeznek, fókuszban a hulladékhasznosítással, a megújuló energiaforrások bemutatásával. A programsorozat ideje alatt, egész novemberben megtekinthető a Víz tudományos szemmel című kiállítás.

Budapest mellett két vidéki nagyvárosban, Szegeden és Pécsen is tartanak filmvetítést és előadást a vizet érintő kérdésekről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Forrnak az indulatok a latin-amerikai országban, ahol a nemzeti jövedelem 10 százalékán három család osztozik, és ahol most a középosztály adóterheit növelnék.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.